ПРЕГОВАРАЋЕМО са студентима који су блокирали Ректорат. Они из овога не смеју изаћи као поражена страна, већ морају имати осећај да је испуњен бар део њихових захтева - рекла је ректорка проф. др Иванка Поповић, на заједничкој седници Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду, која је, уместо у Ректорату, одржана на Грађевинском факултету.

Говорећи о деблокади ректората и нормализацији рада Универзитета, ректорка је навела и да ће стручне службе Универзитета скратити рокове у којима ће се одлучивати о оспореном докторату министра Синише Малог. То значи да ће Етички одбор Универзитета, након што добије мишљење комисије ФОН, скратити рок, који по закону износи 120 дана, за доношење своје одлуке.

Декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић казао је да ће координатор комисије овог факултета, која треба да доносе мишљење о докторату Синише Малог, покушати да убрза процедуру и да се цео поступак оконча пре 26. октобра, до када је рок.

О блокади Капетан-Мишиног здања говорио је и председник Србије Александар Вучић, који је оценио да је циљ блокаде, која је дело политичких активиста, а не студената, изазивање политичког хаоса, како би држава послала полицију и силом их избацила.

- Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС - рекао је Вучић.

Проф. др Иванка Поповић

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је блокадом зграде Ректората група студената из покрета "1 од 5 милиона" прекршила неколико закона.

- Не сме се упадати на туђи посед, забрањивати неком да се бави својим послом, али није дозвољено ни бављење политиком на факултету и универзитету - поручио је министар.


ПОДРШКА УПРАВИ

ПОВОДОМ вишедневне блокаде Ректората, ми, чланови Сената, Савета и Студентског парламента изражавамо велику забринутост за тренутну ситуацију у којој се нашао наш Универзитет - стоји у заједничком саопштењу ових тела. - Дајемо пуну подршку свакодневним напорима ректорке и чланова Ректорског колегијума за разрешење ове ситуације.