БЕОГРАД - Др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду изабрана је за члана Европске академије наука младих (Young Academy of Europe) и тако постала део мреже најизврснијих активних истраживача на континенту.

Како је објављено на сајту Института за физику, др Магдалена Ђорђевић, заједно са истраживачима који чине њен тим проучава кварк-глуонску плазму.

Ово стање материје, описано у квантној хромодинамици, постоји само на изузетно високим температурама и пристисцима.

Сматра се да је једно од најстаријих стања у Универзуму, а њено постојање експериментално је доказано пре десетак година, од када је у жижи научног интересовања.

Након изузетно успешне каријере на америчким универзитетима, др Ђорђевић се вратила на Институт за физику, али притом није променила област истраживања, ни интересовања.


фото А.Стевановић

Зато је крајем 2016. године добила престижни ЕРЦ грант за истраживање кварк- глуонске плазме, и тиме је постала друга добитница ЕРЦ гранта у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОГРОМАН УСПЕХ: Физичарка из Србије помера границе науке

Европска академија наука младих основана је 2012. године са циљем да допринесе научној размени међу земљама Европске уније и придруженим чланицама.

Њени чланови су стручњаци и лидери у областима којима се баве, а с обзиром да су академици углавном људи старији од 50 година, ова организација окупља младе научнике како би нагласила поглед нових генерација на будућност науке.

фото А.Стевановић

Званични пријем нових чланова, међу којима је и др Магдалена Ђорђевић, одржава се у октобру на годишњем заседању у Барселони.

Поред ЕРЦ гранта, др Магдалена Ђорђевић недавно је доспела у медијску жижу и због велике цитираности радова.