Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић уручио је данас у Ужицу уговоре за отварање регионалних иновационих стартап центара у Ужицу, Прибоју и Ариљу у вредности од 139 милиона динара.

"Потребно је да користимо принципе и искуства Израела, Америке, Финске, и многих европских држава, која су показала да су неке од најбољих стартап компанија у овим земљама потекле управо из малих средина. Желимо да млади у свим крајевима Србије имају једнаке услове за развој својих иновационих потенцијала", истакао је Поповић, а саопштио је његов кабинет.

Како је Поповић навео, будућност Србије је у иновацијама и новим технологијама.

"Извоз ИТ услуга расте од 30 до 40 одсто годишње. Очекујемо да би извоз ИТ услуга ове године могао да премаши милијарду и 500 милиона евра", казао је Поповић.

Поповић је навео да ће млади који ће радити у тим центрима моћи своје производе и идеје да нуде не само у Србији, већ и у целом свету и да сарађују са својим колегама у иностранству.

"Влада Србије оваквим пројектима доказује да ради на децентрализацији иновација и иновационе инфраструктуре, која не треба искључиво да буде везана за велике градове и универзитетске центре", рекао је Поповић.

Прочитајте још - Поповић: Развојем иновативних компанија задржати младе


Он је истакао да су српски инжењери највреднији ресурс домаће привреде и да је њигово знање нешто највредније што Србија данас има као и да се захваљујући њима пуни се буџет Србије из којег се граде путеви, болнице, школе и обданишта.

Отварање регионалних иновационих стартап центара део је програма подршке Србије и ресорног кабинета министра за иновације и технолошки развој.

Регионалне иновационе стартап центре до сада су добили Ваљево, Пирот, Крушевац, Горњи Милановац, Зрењанин и Чачак.