НЕМАЧКИ ПИСАЦ НОРМАН ОЛЕР: Нацисти уз помоћ дроге газили Европу!

Вукица СТРУГАР

19. 09. 2019. у 13:00

НЕМАЧКИ ПИСАЦ НОРМАН ОЛЕР: Нацисти уз помоћ дроге газили Европу!

Норман Олер Фото П. Милошевић

Гост Битефа о књизи која баца ново светло на Други светски рат. САД су наркотике користиле у Вијетнаму. Под утицајем метамфетамина људи тачно знају шта раде

КАКВУ улогу су имале психоактивне супстанце током Другог светског рата и да ли је под утицајем наркотика Адолф Хитлер доносио судбоносне одлуке за човечанство - тема је светског бестселера немачког аутора Нормана Олера, у делу "Дроге у нацистичкој Немачкој". О овој књизи, али и неким другим актуелним темама, данас ће Олер разговарати са хрватским филозофом Срећком Хорватом у оквиру Пратећег програма 53. Битефа. У ексклузивном разговору за "Новости", писац говори о овој књизи, али и новом делу који се бави покретом отпора у фашистичкој Немачкој...

На питање да ли се у књизи "Дрога у нацистичкој Немачкој" мешају истина и фикција, одговара недвосмислено:

- Све је у њој истинито. Током истраживања обишао сам многе немачке архиве, разговарао са војним експертима и стручњацима, а највећу помоћ и подршку добио сам од водећег историчара у овој области Ханса Момсена. О овој теми нико пре мене није писао. Ниједног тренутка нисам помишљао да одустанем. Напротив.

На констатацију да се, уз велике похвале књизи, у појединим круговима могло чути да је реч о "морално и политички опасном делу које може да сугерише како Хитлер због наркотика није био сасвим одговоран за своје поступке", Олер то одлучно одбија:

- Не знам како су дошли до тог закључка, када се зна да под утицајем метамфетамина људи тачно знају шта раде, па ефекат дроге никако не може умањити њихову свест о чињењу. Мислим да се такве речи изговарају из љубоморе и незадовољства што сами нису написали такву књигу, будући да историја није моја област. Уверио сам се да има историчара "затворених мозгова" за овакве чињенице. Они покушавају да заштите своје поље рада, а и не разумеју како дрога заправо функционише. Занимљиво је да је у Немачкој књига примљена и као левичарска, јер још постоји веровање да су нацисти били надљуди, док моја књига доказује да је за ту енергију одговорна - дрога.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТАЈНИ НЕМАЧКИ ДОСИЈЕ: И нацисти се згражавали над усташким зверствима

Не само између тоталитарних режима и дроге, него и свих других идеологија Норман Олер проналази везу, јер "све, па и демократске државе контролишу употребу наркотика". Тако је било некада, а тако је и данас:

Хитлер поздравља немачке војнике који марширају ка Пољској Фото Википедија

- Немци су је само први открили. Метамфетамин је већ 1937. године могао свуда да се набави и користи као кафа, да зависнике одржава у будном стању и концентрацији. Две године касније, када су напали Чехословачку, први пут су је дали војницима. САД су почеле да користе дроге у истом рату, потом у Вијетнаму, Кореји, Ираку, Сирији... Дрога је најлакше средство за манипулацију људима.

Наш саговорник је једно време у Рамали писао о животу Палестинаца на Западној обали, а објавио је и последњи интервју Јасера Арафата. Вођа ПЛО убрзо је умро:

- Мој лични утисак је да је Арафат био веома тих, миран човек, који је пажљиво слушао сваког саговорника. Дивио сам му се. Веома харизматичан, војнички крут, а у исто време и мек, сензитиван. Многи људи то нису примећивали. Мислим да је био близу договора са Израелом, али да је Бил Клинтон "раздрмао" сваку могућност споразума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НИ ВОЈНА ИНВАЗИЈА, НИ НУКЛЕАРНА БОМБА: Шта би могло да изазове Трећи светски рат?

Прошле недеље у Немачкој изашла је Олерова нова књига Bohemians, која говори о антифашистичком отпору младих током рата у Немачкој.

- То је веома интересантна прича о људима који су ризиковали живот да растуре систем. Одавали су војне тајне СССР, па их је после рата (не само пропаганда Гестапоа) третирала као руске шпијуне и издајнике, комунисте. О њима се и у Западној Немачкој после рата говорило као о шпијунској организацији. Један од разлога што сам написао ову књигу је и жеља да променим ту слику. Све до деведесетих година прошлог века, о овим младим људима се, нажалост, веома мало знало.

Засад његово најславније дело преведено је на 31 језик, а следећи би могао да буде баш српски. Писац тренутно преговара са два овдашња издавача:

- Ко зна, можда се тим поводом већ следеће године поново видимо у Београду - каже уз осмех Норман Олер. - Први пут сам пре петнаестак година прошао кроз Београд. Нисам никога познавао. Преспавао сам само једну ноћ у неком јефтином хотелу, на путу из Сирије ка Берлину.


ВЕНДЕРС И ХОЛИВУД

- РАД са Вимом Вендерсом на филму "Снимање у Палерму" било је веома добро искуство. Много сам од њега научио. Тренутно пишем сценарио за једну немачку продукцију, а Холивуд је заинтересован за екранизацију књиге "Дрога у нацистичкој Немачкој" - открива Олер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Мица Хаубица

19.09.2019. 15:23

па то и моја баба зна да су се Швабе кљукале дрогом ко гуске