СРБИЈА не одустаје од активног лобирања против чланства Косова у Интерполу, поручио је у среду министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, уз оцену да су изјаве из Приштине о томе да размишљају да ли да поново аплицирају за учлањење у ту организацију "политичка прича" и покушај да се скрене пажња Србије са те теме.

Стефановић је уверен да ће се Приштина до самог краја борити да постане члан Интерпола, али и да ће Србија, уз подршку својих партнера, успети да то спречи:

- Те изјаве су покушај да се ублажи та тема, да бисмо ми мислили да Приштина неће аплицирати и да одустанемо од активног рада на спречавању њиховог деловања.

Прочитајте још - ИНТЕРПОЛ ПОТВРДИО: Косово послало нови захтев за чланство

Он је подсетио да поновна кандидатура Косова у Интерпол није имала довољну већину на седници Извршног комитета и да тај захтев није био на дневном реду за гласање. Стефановић је навео да ће према правилима Извршног комитета, кандидатура Косова бити представљена као информација што, како је објаснио, значи да свака држава у било ком тренутку, пре заседања Генералне скупштине Интерпола, може да кандидује ту тему и да захтева да се учлањење тзв. Косова у ту организацију стави на дневни ред:

- Ми смо потпуно свесни да они то намеравају да ураде и да морамо да се боримо. Нећемо одустати, наше лобирање је активно и ми ћемо до гласања 18. октобра лобирати и представити све разлоге зашто мислимо да би то био погрешан потез.