Србија пример добре праксе у заустављању епидемија

Танјуг

18. 09. 2019. у 19:15

Србија пример добре праксе у заустављању епидемија

Илустрација / Depositphotos

Србија је представљала Европу на састанку Инцијативе за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле који је одржан у Вашингтону
Србија је представљала Европу на састанку Инцијативе за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле који је одржан у Вашингтону, а где је наша земља представљена као пример добре праксе у заустављању епидемије.


Састанак под слоганом "Богиње се крећу брзо, ми морамо брже" требало је да би се упозори на чињеницу да се вирус малих богиња несметано шири планетом и да су потребна нова решења како би се повећао обухват вакцинацијом и омогућило да се вирус заустави и елиминише.

"Организатори скупа изабрали су да се искуство из Србије представи као пример добре праксе у заустављању епидемије и Србија је позвана за буде представник Европе", наводи се у саопштењу Института за јавно здравље "Батут".

Нашу земљу је представљала епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из тог Института, која је говорила о епидемиолошкој ситуацији у вези с малим богињама на европском континтенту, као и о тренутним изазовима у спречавању ширења болести.

Посебно је истакнута спремност здравственог система Србије да током трајања епидемије организује и омогући вакцинисање пропуштених генерација деце и осетљивих кохорти здравствених радника.

"Обухват ММР вакцином од 93,1 одсто на националном нивоу је поменут као доказ из праксе како јак колективни имунитет, који се сада бележи у Србији, заиста спречава даље ширење малих богиња", оцењено је на скупу у Вашингтону, а наводи се у саопштењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕПИДЕМИЈА СВЕ ОЗБИЉНИЈА: Вирус "однео" још два живота у Нишу

Учесници скупа имали су прилике да чују и излагања представника Колумбије, Филипина, Индије и Мадагаскара, који се тренутно суочавају са великим оптерећењем када су у питању оболели и умрли од малих богиња.

Представници родитеља чија су деца оболела од рубеле

конгениталног синдрома и њихове емотивне исповести биле су подсетник о опасности од овог вируса и снажан подстрек за активности на вакцинацији деце широм света.

Скуп у Вашингтону организовала је Иницијатива за глобалну елиминацију малих богиња и рубела која је омогућила и обезбедила 2,9 милијарди доза вакцине против малих богиња што је резултирало смањењем смртности од ове болести за 79 одсто.

Процењује се да је ова Иницијатива допринела спречавању 21,1 милиона смртних случајева широм света.

Организација је основана 2001. године уз подршку СЗО, УНИЦЕФ-а, УН, Центра за контролу болести и Црвеног крста САД, са циљем формирања заједничке стратегије за глобалну елиминацију малих богиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације