Шарчевић: Рок за пријављивање вршњачког насиља 24 сата

Танјуг

18. 09. 2019. у 14:45

Шарчевић: Рок за пријављивање вршњачког насиља 24 сата

Фото Тањуг

Министарство је навело у саопштењу да је у решавање проблема вршњачког насиља непоходно укључити и породице, као и да се сваки случај злостављања, трећег степена, мора пријавити у року од 24 сата
Министарство просвете упутило је данас допис свим предшколским и школским установама са низом системских закона, подзаконских аката и политика за спречавање дискриминације и заштиту од свих облика насиља у целокупном систему образовања и васпитања.

Министарство је навело у саопштењу да је у решавање проблема вршњачког насиља непоходно укључити и породице, као и да се сваки случај злостављања, трећег степена, мора пријавити у року од 24 сата.

"Поред школе која има обавезу да пријави свако насиље постоји потреба и да се укључи породица као стуб друштва и на тај начин заједно можемо да учинимо много за децу и њихову будућност. Није дозвољено прикривање вршњачког насиља, а када се то деси одговорни морају да сносе последице", наводи министар Младен Шарчевић.

Да би се вршњацко насиље искоренило неопходно је употребити све мере, навео је министар и упозорио да је директор у обавези да за трећи ниво насиља и злостављања подносе пријаву надлежним органима и обавести Министарство, односно надлежну школску управу, у року од 24 сата.

"Ако постоји сумња да догађај може да има елементе кривичног дела или прекршаја, директор обавештава родитеље и подноси кривичну пријаву надлежном тужилаштву, односно захтев за покретање прекршајног поступка надлежном прекршајном суду", наводи се усаопштењу Министарства.

Министарство наводи да све установе образовања и васпитања имају обавезу да сваком детету обезбеди образовање и безбедно окружење, да спроводе активности на развијању ненасилног понашања и успостављања нулте толеранције према насиљу.

"Основу концепта образовања чини инклузивни принципи који обезбеђују право на образовање за све. Развијен је и читав сет мера током едукације запослених за препознавање отворене и прикривене дискриминације у образовању и васпитању, превенцију и поступање у ситуацијама насиља", наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство, како је у Тањугу јуче речено, током године из целе Србије добије око 840 пријава због насиља трећег нивоа.

Трећи, највиши ниво вршњацког насиља подразумева физичко насиље и злостављање - тучу, дављење, бацање, проузроковање опекотина и других повреда, напад оружјем, али и психичко - застрашивање, уцењивање уз озбиљну претњу, изнуду, навођење на употребу наркотика, укључивање у деструктивне групе ...

ПРОЧИТАЈТЕ И: Терају прваке да уче на босанском

Социјално насиље трећег нивоа подразумева изолацију, групно малтретирање, стварање "кланова" ради повредивања других.

Неки од видова насиља на том нивоу су и злоупотреба информационих технологија - снимање насиља, ширење снимака и слика, али и оно блаже које се понавља упркос реакцији надлежних, као што су - гурање, гађање, саплитање, шутирање, вредање, ругајне, подсемевање, игнорисање, злоупотреба форума и четова...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације