УСПЕЛИ су својим чудесним деловањем да окрену против себе све људе који демонстрирају, а сви су били на њиховој страни. Честитам им, алал вера, мајстори. Успели сте нешто што ја нисам за седам година тешког и напорног рада.

Овако је председник Александар Вучић коментарисао блокаду Ректората у који студенти из иницијативе "1 од 5 милиона" већ два дана не дозвољавају запосленима да уђу.

Председник је, на констатацију да су испред Ректората били и Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац и Мариника Тепић, рекао:

- Што се тиче њих, чувених студената - ништа ново. Ново је што је међу студентима и један у бермудама од 30 година, који је раније прескакао ограду код Председништва. Кажу - ми смо студенти. Ево, ја ћу сад да будем студент и да упишем још неки факултет. А моју Милицу ћу да пошаљем да демонстрира у јаслицама. Она има 17 година и таман је за јаслице, као и ови за факултет...

Да протест студената у Ректорату представља флагрантно нарушавање аутономије универзитета сматра министар просвете Младен Шарчевић.

- Студентски захтеви су политички, немају подршку ниједне студентске организације. Ово је терор мале групе људи над већином и прешло је сваку границу пристојности - каже он.

Ректорка Иванка Поповић ни јуче, као ни прекјуче није могла да уђе у Ректорат, а то је онемогућено и другим запосленим, али и студентима Филолошког факултета који предавања имају у Капетан-Мишином здању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РЕКТОРКА "ЗА НОВОСТИ" О БЛОКАДИ ЗГРАДЕ: Ни данас нас нису пустили да уђемо

- Захтеви групе студената да утврдим партијску припадност људи који су у петак упали у Ректорат и да тражим смену министра финансија Синише Малог нису у надлежности Универзитета и ја то не могу да урадим - рекла је она за "Новости". - Надам се да ће се наставити разговори и ми смо спремни да на разумне захтеве одговоримо, али на захтеве који нису нашој надлежности, попут смене министра или утврђивања нечије партијске припадности, не можемо да одговоримо.

И Председништво Сконуса осудило је блокаду Ректората која је, како кажу, мотивисана дневном политиком, а не студентским проблемима или захтевима.


УГРОЖЕНА ПРАВА 100.000 АКАДЕМАЦА

РЕКТОРСКИ колегијум УБ упозорио је јуче да су угрожени интереси више од 100.000 студената:

- И поред добре воље ректорке Иванке Поповић да уђе у Ректорат, студенти јој то нису дозволили. Блокада значи да студенти неће моћи да упишу годину, добију потврде за домове или стипендије, нити остварују право на здравствену заштиту.