РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ: Отели кључеве, блокирали улаз

Е. В. Н.

16. 09. 2019. у 21:13

РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ: Отели кључеве, блокирали улаз

Запослени нису могли до радних места Фото П. Милошевић

Група студената покрета "Један од пет милиона" радикализовала протест у Ректорату. Запослени нису могли да уђу. Брнабићева: Не одговарам на ултиматуме

ЗАХТЕВИ студената из покрета "Један од пет милиона" неће бити испуњени.

Ово је у понедељак поводом блокаде Ректората Универзитета у Београду изјавила премијерка Ана Брнабић. Она је студентима поручила да не жели да живи "у земљи где 15 до 20 људи може да заузме институцију тако што навуче кесе на камере и узме кључ од портира".

- За мене је то анархија, али се ми нећемо мешати у аутономију Универзитета - рекла је премијерка и додала да се труди да сви имају једнака права, али да Ректорат не може да ради.

Брнабићева наглашава да не жели да одговара на ултиматуме, нити зна кога представља група студената која је "заузела" Ректорат.

Премијерка је реаговала пошто се у понедељак рано ујутру група студената, која од петка протестује у Ректорату, тражећи смену министра финансија Синише Малог због плагијата, закључала у седишту Универзитета. Они су од портира одузели кључеве зграде и спречили запослене да дођу на своја радна места. За потпуну блокаду Капетан-Мишиног здања студенти су искористили улазак једне од хигијеничарки, када су успели да од портира одузму кључеве и блокирају приступ згради.

Прочитајте још - Ректорски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората (ФОТО+ВИДЕО)

Ректорски колегијум Београдског универзитета указао је у понедељак да су студенти овим гестом прекршили договор и правила кућног реда.

- Нећемо дозволити спречавање нормалног рада Ректората и, у случају потребе, предузећемо све одговарајуће правне мере - наводи се у саопштењу Колегијума.

У овој установи објашњавају да су студенти прекрили камере за видео-надзор, чиме су онемогућили редовну контролу безбедности. Сви улази закрчени су препрекама, а међу њиховим захтевима била је и предаја свих кључева Капетан-Мишиног здања.

"Овакав начин изражавања ставова није примерен академској заједници. Отвореност Ректората грубо је злоупотребљена", истиче се у саопштењу Колегијума.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је и да је Универзитет отворен за разговоре са незадовољним студентима, али само о питањима за која је надлежан.

БУНА СЕ НАСТАВЉА

СТУДЕНТИ који су се закључали у Ректорату најављују наставак буне, све до испуњења захтева. Како су у понедељак навели, у сваком тренутку их је између 20 и 30 у Капетан-Мишином здању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

nikola vlahović

17.09.2019. 15:39

To nije ništa drugo nego ugrožaavbnje slobode studenata, koji su došli da studiraju!