ВУЧИЋ ПОРУЧИО ОФИЦИРИМА: Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије

Танјуг

субота, 14. 09. 2019. у 11:35

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ОФИЦИРИМА: Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије

Фото В.Данилов

Председник Србије је истакао да су они најмлађи официри у дугој и славној традицији српске војске, коју су исписале величансвене победе, херојски подвизи и славне војсковође

Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије, поручио је председник Србије Александар Вучић најмлађим официрима Војске Србије, на свечаности њихове промоције и истакао да они, у временима покушаја ревизије историје, истовремено бране и прошлост и будућност своје земље.

"Овај дан свечано прослављамо зато што ви, официри, ступате на најчаснију дужност одбране земље свога народа", рекао је Вучић.

Он је истакао да су они најмлађи официри у дугој и славној традицији српске војске, коју су исписале величансвене победе, херојски подвизи и славне војсковође.

"Зато поносно стојите пред лицем јуначких предака, свесни за које идеале су наши преци чинили епска јунаштва и подносили највеће жртве", рекао је Вучић.

"Ви сте ешалон слободе и суверенитета наше отаџбине и синови и очеви слободе која је друго име за Србију", поручио је Вучић.

Председник је истакао да је Србија данас способнија много више него пре пар година да самостално заштити своје границе и спремна да одврати сваки покушај угрожавања нашег народа, граница и нашег становништва ма где био, као и да Србија данас сме да каже да има сопствене интересе.

“У вртлогу изазова да се изврши ревизиција историје, да се од џелата направи жртва, а од жртве дзелат, до захтева да се одрекнемо пријатељства са многим пријатељима, Србија данас води успешно европску политику, али једнако успешно сарађује са Кином, Русијом, САД, а пре свега чува и води политику мира на Балкану и покретач је таквих односа на Балкану”, подвукао је он.

Све то, додаје, постало је могуће када смо се, уместо снисходљивог додворавања, окренули себи и свом историјском искуству.

“Србија данас сме да казе да има сопствене интересе, своје пријатеље који не морају свима да буду пријатељи, јер водимо рачуна о себи и свом народу. Уместо културе заборављања прошлости, негујемо културу сећања са својим народном на саборни начин. Исто тако прихватамо да су други имали своје жртве. Памтимо и почетак агресије на нашу земљу, херојску одбрану Кошара”, указао је он.

Фото В.Данилов

Истакао је да кадети, када стоје са официрском сабљом на бранику отаџбине треба да знају да истовремено бране и прошлост и будућност наше земље.

Поручио им је да ће њихова позиција бити нешто лакша у односу на претходнике, а њихов животни стандард неупоредиво бољи, услови у војној гимназији биће бољи него што су они имали.

Фото В.Данилов

"Србија се радује данас заједно са вашим проодицама. Желимо да остварите своје снове, да заснујете породице и да вам деца буду попут вас. Нема будућности без деце, шта год и како год ко говорио, на томе ћу инсистирати. Имаћете станове за вас, нема Србије и будућности нашег народа без деце", казао је он.

"Нека ваше сабље бљесну у парадном строју, нека српски стегови буду снажно подигнути у ваздух. Ви сте гарант мирне и спокојне државе, нама једино вољене Србије“, нагласио је Вучић.

Фото В.Данилов

Да би уживали у миру и да би градили успешно и богато друштво ослањамо се на ваше знање и вештине да одвратите свакога ко нема добре намере према Србији.

Прочитајте још - ЗАВРШЕНА СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА: Србија добила најмлађу генерацију официра (ФОТО)

Вучић је, у свом обраћању, нагласио да Војска Србије обнавља своју снагу, и да су авиони одлично опремљени, протиавионска одбрана и хеликоптери, заједно са њима, чувају наше небо, као и да је уложено много у унапређење и модернизацију сопственог оружја.


Фото В.Данилов

Опредељењем војне неутралности, припадници ВС одржавају вежбе са колегама из целог света и на вежбама које имају такмичарски карактер показују добру обученост и неретко побеђују, са поносом је пренео председник.

Фото В.Данилов

Војна академија је једна од најугледнијих школа за официре у свету, рекао је Вучић.

Он је додао да су је уписивали талентовани и храбри младићи и девојке васпитавани у својим породицама, родољубивим примерима из наше прошлости, надахнути десетерцима о Косову и српским устанцима из 1804. и 1813.

"Заувек привржени порукама мајора Гавриловића и војводе Живојина Мишића, задиваљени чудесном хероином Милунком Савић и најмлађим војником на свету осмогодишњим Момчилом Гаврићем..", подсетио је председник.

Он је рекао да од Првог и Другог српског устанка до напада на нашу земљу, и данас посебно поштујемо све оне официре који су надчовечанским напорима заустављали напредовање непријатеља на српску земљу.

Фото В.Данилов

Он је поручио официрима да штите српску земљу, а Војна академија је заслужна за њихова војна знања и вештине.

Захвалио је старешинама које су их извеле на пут, а додао је и да је част што су и друге земље препознале престиж наше академије.

"Честитам вам чин", поручио је Вучић, додајући да су они понос земље.

Указао је и на значај санитетске службе и ВМА, наводећи да данашња генерација дипломца ВМА добија чин после два века медицинских подвига у рововима и шаторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (45)

Vladimir

14.09.2019. 12:07

Hvala našoj zemlji što je iznedrila još jednu generaciju kadeta koja će časno i odgovorno služiti svojoj otadžbini.

dzo

14.09.2019. 12:24

Ovi mladići i devojke su naš ponos,oni će ne samo danas već i u budućnosti biti stub odbrane odnosno oslonac naše zemlje.

nn

14.09.2019. 16:35

Jaka odbrana drzave se zasniva na mladim snagama, mladi oficiri koji su vesti i snazni ulivaju sigurnost svakom gradjaninu.

Hedona

14.09.2019. 17:12

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija ima čime da se ponosi. VS je zaista znatno jača nego što je bila, a brani interese svoje države iz godine u godine imamo nove oficire, koji žele da brane Srbiju.

avanturista

14.09.2019. 17:33

Ulaganje u podmladak i policiju i vojsku značajno i garant bezbedne budućnosti države.

МАЈА

14.09.2019. 17:49

све честитке овим младим људима који су спремни да бране своју земљу. Ви сте понос Србије

Milica

14.09.2019. 18:37

Opet vojska zauzima svoje mesto ponosa medj nasim narodom , ono koje joj je uvek i pripadalo.

Ana Marija

14.09.2019. 20:34

Kadeti Vojske Srbije su naš ponos, naša budućnost. Oni su tu da doprinesu napretku Srbiji u miru i slobodi.

Jana

14.09.2019. 21:35

Sebija je stabilna,demokratski uređena, narod veruje u državu, zato nam deca i upisuju vojne škole.

Alexandar

15.09.2019. 03:44

Milina je gledati ovu mladost, lepotu i radost na licima nasih novih oficira.