ИЗЛОЖБА О ЈЕЛИСАВЕТИ КАРАЂОРЂЕВИЋ: Од кнегиње до савремене жене (ФОТО)

Д. Б. МАТОВИЋ

14. 09. 2019. у 14:02

ИЗЛОЖБА О ЈЕЛИСАВЕТИ КАРАЂОРЂЕВИЋ: Од кнегиње до савремене жене (ФОТО)

Фото: К. Михајловић

У Историјском музеју Србије у недељу се отвара изложба о Јелисавети Карађорђевић под називом "Дуго путовање кући". Лепа, тужна и весела женска прича о времену које је заборављено

КАДА сам својим пријатељима у Америци 2001. рекла да се заувек селим у Београд, били су запањени: "Тамо је до јуче био рат?" - питали су ме. Да, али тамо је мој народ, то је место коме припадам - одговорила сам журећи да што пре стигнем у Србију. На крај путовања које је дуго трајало.

Овако је говорила кнегиња Јелисавета Карађорђевић, која је своје успомене и сећања одлучила да подели са Београђанима. Изложба "Кнегиња Јелисавета - Дуго путовање кући", о ћерки кнеза Павла и кнегиње Олге, биће отворена сутра у Историјском музеју Србије.

- Поставка приповеда о жени плаве крви коју су непредвидљиви стицај околности и личне особине навели да пређе пут од кнегиње до грађанке, од аристократкиње повлашћене рођењем, до савремене жене - каже ауторка изложбе Тамара Огњевић, директорка "Артис центра". - Изложба представља синтезу документарног и креативног, историјског и савременог. Замишљена као симулакрум који сугерише простор кнегињиног стана у Београду, поставка сублимира јавни и приватни аспект живота Јелисавете Карађорђевић, приказујући како њену биографију у хронолошком низу, тако и причу о њеном пореклу и прецима.

Прочитајте још - ПРИНЦЕЗА ПРОДАЛА ВИЛУ: Нови власник резиденције "Црногорка" из Енглеске

Поставка се реализује у склопу пројекта "Генеологије старих српских породица" чији је аутор др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

- Изложба приказује лепу, тужну, веселу, романтичну женску причу и време које је заборављено, а почиње са причом кнегињине мајке о томе зашто је битно што је она добила девојчицу и наставља се са кофером са којим је Јелисавета, пред свој пети рођендан, напустила Београд - рекла је Душица Бојић.

Фото: К. Михајловић


- Та се прича шири до Кеније, њеног младалачког живота, туге која је учинила да буде велики борац за права своје породице, да рехабилитује своје претке и своје родитеље сахрани на Опленцу.

Фото: К. Михајловић

Међу ексклузивним предметима и документима налазе се и дневници кнегиње Олге Kарађорђевић, лепеза кнегиње Елене Владимировне Романове, кнегињине баке по мајци, порцелански сервис Марије Павловне Демидове, тетке кнеза Павла, као и писмо које је чувени француски сликар Ежен Делакроа упутио принцезином прадеди Анатолу Демидову, принцу од Сан Доната.


Фото: К. Михајловић
Фото: К. Михајловић

- Прогон и породичне трагедије су ме научили да је живот драгоцен и да стално треба ићи напред - истакла је кнегиња Јелисавета.


Фото: К. Михајловић

ПРОЗОР КА ПРОШЛОСТИ

ИЗЛОЖБА обухвата око 200 експоната из кнегињине личне заоставштине и неколико из Народног музеја у Београду и Галерије Матице српске.


Фото: К. Михајловић

- Поставка ће отворити прозор ка прошлости. То су моје успомене - рекла је Јелисавета Карађорђевић.

Фото: К. Михајловић

Фото: К. Михајловић
Фото: К. Михајловић
Фото: К. Михајловић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srboljub

18.09.2019. 02:29

Na sirotinjo, gledaj kako žive "napaćeni" Karađorđevići koji ništa pošteno u životu nisu radili, a kada su i radili, radili u to naopako.