Арапски лекари знање стичу у Београду

А. ВАСИЋ

13. 09. 2019. у 17:02

Арапски лекари знање стичу у Београду

"Ученици" присуствују операцији / Фото Н. Скендерија

На институту "Дедиње" осам страних кардиолога на усавршавању за интервенцију на артеријама

ИНСТИТУТ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" угостио је осам кардиолога из Саудијске Арабије. Наши стручњаци обучавали су странце како се изводи метода ротаблације коронарних артерија. Гости ће стечено знање даље примењивати у здравственим центрима у својој земљи.

Кардиолози из Саудијске Арабије током два дана су посећивали предавања и присуствовали интервенцијама на четири наша пацијента, које су изводили српски лекари. Обуку је водио др Михајло Фаркић, сертификовани едукатор за ротаблацију за Европу, Блиски исток и Африку.

- Први пут се овакав курс одржава у Србији - каже др Фаркић. - Гости су искусни кардиолози, који су дошли да разменимо искуства и да усаврше технику која је доста захтевна.

Институт "Дедиње" изабран је као центар за едукацију због стручних лекара и великог протока пацијената на којима се раде ове интервенције. Наши кардиолози прошли су тренинге у Аустрији и Белгији, Пољској, Грчкој...

- Већ осам година успешно примењујемо ову методу, којом су излечене десетине пацијената, уз успешност од 99 одсто - каже за "Новости" др Драган Топић, интервентни кардиолог који има највеће искуство у оваквим врстама операције на "Дедињу". - Већ смо обучавали колеге из региона, а сада нашу школу кардиоваскуларне медицине похађају лекари из света.

ПРОЧИТАЈТЕ И: До краја године центар традиционалне кинеске медицине на ВМА

Др Мухамед Рамадан из Саудијске Арабије каже, за "Новости", да су српски доктори искусни и вешти, због чега су имали прилику много да науче од њих.

Кардиолог Али Албаф потврђује да су имали пуну подршку болнице и остварили добру сарадњу:

- Добили смо много знања и информација од српских лекара. Након ове обуке, осећамо се потпуно сигурно да ову методу радимо самостално и независно у нашој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације