Ћирилице пет пута мање од латинице

Р. ДРАГОВИЋ

13. 09. 2019. у 22:02

Ћирилице пет пута мање од латинице

Латиничко писмо заступљеније на рекламама и огласима / Фото: П. Милошевић

Лингвисти сложни да је брига за национално писмо нужна и због заштите Срба у региону

ЗАШТИТА ћирилице у Србији важна је и због држава у којима је ћириличко писмо изложено прогону, а које припадају културном простору на коме живи српски народ. Вишегодишње чекање на закон који први пут истински регулише ову област не доприноси заштити националног писма, нити борби за очување српског идентитета на овом простору.

Уз процену да у општој употреби у Србији ћириличко писмо заузима тек око 20 одсто у односу на латиницу, ово је јуче речено на Филолошком факултету у Београду, где је одржан округли сто на тему употреби ћирилице у јавном простору. Домаћи лингвисти имали су прилику да чују какав третман ово писмо има у суседним и земљама које се њиме служе у Бугарској, Русији, Украјини и Белорусији.

- Имамо обавезу да бринемо о нашем писму које је угрожено - навео је проф. Милош Ковачевић са Филолошког факултета у Београду. - Ако у Србији она има овако неславан статус, шта можемо да очекујемо од осталих држава на којима се налази јединствени културни простор српског народа - Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској. У овим државама ћирилица је прогнана и уклоњена. Брига о националном писму, као једном од основних обележја српског идентитета, требало би да је међу приоритетима Србије. То је и најјачи разлог за што хитније усвајање закона о језику и писму.

ПРОЧИТАЈТЕ И: На часове иду без уџбеника

Учесници скупа закључили су да по питању коришћења ћирилице, српска двоазбучност, без обзира на предности, производи шире последице по националну културу и идентитет народа.

- Писмо је душа народа. Ћирилица мора да се негује како би и убудуће имала исту мисију какву је имала вековима - рекла је декан Филолошког факултета Љиљана Марковић.

Искуства из словенских земаља у којима се користи ћирилица своде се на темељну чињеницу - тамо где је у општој употреби, нема разлога за њену законску заштиту.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРИСВАЈАЈУ ПОВЕЉУ КУЛИНА БАНА: Драгуљ српске писмености проглашавају за темељ Босне

- Бугарски језик одувек је био чврсто везан за ћирилицу и просто није било разлога за њено нормирање у позитивном праву - навела је проф. Димка Савова, слависта из Софије. - Постоје, међутим, иницијативе за њену заштиту пре свега у дигиталној сфери.

Лингвисти разменили мишљење на Филолошком факултету / Фото: Н. Скендерија


Лингвиста из Белорусије Светлана Гољак подсетила је да је у овој земљи латиница коришћена само током немачких окупација:

- У прошлости је било покушаја уплива латинице, али они нису имали већег ефекта. Латиницу данас можемо да видимо углавном у саобраћају и на туристичким мапама.

У Русији је ћирилица апсолутно доминантна, али има и посебну законску заштиту. Тиме је стављена тачка на тежње појединих република да уведу латиницу.

- Избор писма је и политичко питање. Употреба латинице у време перестројке била је показатељ напретка и духа модернизације. Одлуком Думе употреба ћирилице је данас обавезна на целој територији Русије, без обзира на етнички састав - навела је проф. др Галина Тјапко из Русије.

"КОКА-КОЛИ" НЕ СМЕТА

ЋИРИЛИЦА доминира и Украјином, али и латиница није реткост. Како је објаснила укајински лингвиста проф. др Олга Новак, све је више гласова да је њеној земљи примеренија употреба латинице:

- Латиницом се у јавном простору углавном пишу називи страних, али и већине домаћих брендова. Занимљиво је да су ћирилицом исписане робне марке само реномираних кућа које су стигле још у време СССР. То је случај, на пример, са "Сименсом" или "Кока-Колом".


ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Министарство културе и информисања снажно подржава закључке округлог стола посвећеног употреби ћирилице у јавном простору одржаног на Филолошком факултету у Београду, у којима је недвосмислено истакнуто да је ћирилица идентитетско писмо које друштво мора да негује и развија, те да је неопходно да се што пре редефинише законска регулатива која се тиче службене и јавне употребе ћирилице односно укине нелогични и непотребни дуализам о службеној и јавној употреби писма.

Кроз излагања професора из четири словенске земље, у којима је доминантна употреба ћириличког писма, представљена су различита законска и практична решења у вези са службеном и јавном употребом ћирилице. Једно од посебно занимљивих запажања било је то да су велике међународне корпорације, попут „Кока-коле“, „Сименса“ или „Форда“, које су у источноевропским земљама биле присутне и у доба СССР-а, развиле и задржале исписивање својих робних марки на ћириличном писму и језику земље у којој послују.

Тај и слични примери показују да ћириличко писмо не представља никакав проблем у пословној сфери, већ да је његова примена у првом реду ствар језичке праксе, али и језичке политике одређене земље и пратећих правних норми. Управо због тога јесте важно да се након готово три деценије у Републици Србији јасно правно дефинише употреба језика и писма, односно да се усагласе правне норме на свим нивоима, али и да се упоредо с тим непрестано јача свест о потреби свестраног коришћења ћирилице као изворног српског писма и знака културног идентитета, које ни на који начин није мање функционално у свим сферама живота и рада од ма ког другог писма.

Иницијативу за измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма Министарство културе и инфиормисања упутило је 23.3.2018. године Републичком секретаријату за законодавство, као надлежном за припрему прописа који се односе на службену употребу језика и писма.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Мартиновић Бернард

13.09.2019. 22:18

Срамно. Ко губи своје писмо иде у нестанак.

logika

13.09.2019. 22:20

Postoji obaveza da svako preduzeće, ustanova, radnja moraju imati naziv i na ćirilici. Najveći broj to ne poštuje i nazivi su uglavnom samo na latinici.Šta radi inspekcija, zašto ne sprovodi zakon.

Таца

13.09.2019. 22:59

@logika - Значи, увек очекујемо од других да то учине, ништа се од тога не односи на нас! Па је ваљда зато ваш коментар написан латиницом.

zaliv.net

13.09.2019. 22:27

Законом забранити употребу латинице у свим институцијама школама и факултетима, сви натписи на улицама да буду на ћирилици и заједно са натписом на енглеском језику.....телевизије које користе латиницу опорезовати са дупло већим наметима. Нормална држава чува и штити своје а ми се понашамо као јефтине проститутке

Miko

13.09.2019. 23:32

@zaliv.net - Naši političari su upravo to što si spomenuo,zato je tako. Nema ljutnje.

NIKOLAKRAJINALONDON

13.09.2019. 23:52

@zaliv.net - Mislim da je latinica bliza a ak ne i drugo srpsko pismo, u odnosu na engleski jezik koji trazite da se upotrebljava uz cirilicu.

Dymitr Ogonowski

13.09.2019. 22:41

"Lingvista iz Belorusije Svetlana Goljak podsetila je da je u ovoj zemlji latinica korišćena samo tokom nemačkih okupacija" U Poljskoj pre rata je bio pokusaj stvoriti belorusko pismo na latinici. Pisem to samo zbog informacije. A sam ne pisem cirilicom u srpskom zbog toga sto nemam u komp. srpsku ćirilicu.

Таца

13.09.2019. 23:03

@Dymitr Ogonowski - Па инсталирајте ћирилицу на рачунару, барем је то лако!

Душан

14.09.2019. 00:17

@Dymitr Ogonowski - Није тачно. Чак је и Windows 98 имао српску ћирилицу фабрички инсталирану, а камоли новије верзије система. Само треба да се оде у контролну таблу и омогући језик тастатуре као српски (ћирилица). Кад једном омогућиш ћирилицу, онда се једним кликом прелази са једног на други језик. Вероватно никад никог ниси ни питао да промениш тастатуру на ћирилицу. Знате како се каже, ко хоће нађе начин, ко неће он се жали како нема

iz glave

14.09.2019. 08:00

@Dymitr Ogonowski - напишеш на латиници, па одеш на неки од 10так сајтова за ћирилизацију, прекопираш и пошаљеш !

Боби

13.09.2019. 22:57

Браво Србијо, тражи Србија ћирилуцу у Вуковару а сама је протерала, која небулоза, хахахаха!!!

Jeste

14.09.2019. 07:55

@Боби - sloboda je da svako piše kako želi... u Vukovaru Srbi žele ćirilicu. U Srbiji, zbog kompleksa niže vrednosti vole latinicu.

Миро Марковић

13.09.2019. 23:24

За оне, који нису имали прилике да проуче историју србске писмености, грчки калуђер Ћирирло нема никакве везе са Србским писмом. Србско писмо, познатије као СРБИЦА, је постојало пре Ћирила. Доказ је златни печат србског краља Строимира из 830. године. Печат се чува у Народном музеју у Београду. Ћирило је рођен 828. године. Дакле, дете од две године не може да напише азбуку. Нама подметнута лаж од стране Грка мора да се одбаци, јер се ради о србској културној баштини.

Сале

14.09.2019. 07:27

@Миро Марковић - Пише се:-српским писмом, а не Србским писмом-српског краља, а не србског краља-српској културној баштини, а не србској културној баштини.

iz glave

14.09.2019. 07:58

@Миро Марковић - није од Грка, већ од Ватикана, чији је експонент и био, отуд цењен у Риму и сахрањен на 500м од Колосеума...

Реално

14.09.2019. 12:56

@Миро Марковић - @Сале: Не вреди полуписменом објашњавати ште је коренски правопис и ко га је смислио, користио и потурао Србима! Што је најгоре полуписмена маса то пресрећна прихвата! Срби су увек српски писали и говорили а неписмени ни једно ни друго! (https://hr.wikipedia.org/wiki/Korijenski_pravopis)

Реално

13.09.2019. 23:37

Ја стварно не знам коме ова прича служи?! У књижарама нема ни 5% наслова на ћирилици осим буквара и неких сликовница! Целокупона белетристика је 99% латинична! Шокирају се када тражим неки наслов да је ћрилично издање! У оном "злом комунизму " у којем су " Срби били потлачени" биио је огроман број издања и ћирилицом и латиницом па је могло и да се бира, а шта је ово данас у "демократском друштву"? Што се рачунара тиче не постоји разлог да се у коресподенцији не користи ћирилица!

Новаковић

13.09.2019. 23:44

Срамота за земљу и народ,колико се људи лако одричу свог писма и својих обичаја.Држава под хитно да донесе закон да се ћирилица заштити и врати у све сегменте наших живота. Од новина,титлованих филмова,имена фирми итд.. На сваком мобилном сад постоји да се поред латинице убаци и ћирилични фонт.Лепше је с нашим писмом.

Сале паметни

14.09.2019. 00:18

Већина наших лингвиста су југоносталгичари комунистичке провенијенције. Отуда и оно да "српска двоазбучност ... има предности". Нема никакве! Има само штете од ње.

Dejan

14.09.2019. 00:47

Latinica je pismo zapadnog, razvijenog sveta. Istok je odavno ekonomski zaostao za zapadom, pa su tako i kultura i jezik i pismo istoka oznaka manje naprednog i nazadnog u odnosu na zapadno. Kada i ako Rusija jednog dana prestigne zapad u ekonomskom smislu, i ćirilica će postati popularna, ne samo kod nas, nego i na zapadu. Primer je kineski jezik koga je najednom veoma in znati i učiti, i na zapadu.

Conte

14.09.2019. 09:25

@Dejan - Istok je daleko zaostao za zapadom pa tako Kina kao druga ekonomija sveta na svojoj teritoriji koristi iskljucivo svoje pismo a latinsko samo kada posluju sa zapadom. Arapi isto tako ne daju svoje pismo, jedino Srbi i Ukrajinci zele da se odreknu svog pisma kako bi se sto bolje ulizali gospodarima. U Srbe ubrajam danasnje Hrvate, montenegrine i Bosnjake posto to oni u stvari i jesu ma koliko se trudili da dokazu suprotno a to je samo jedan dokaz vise za gornju tezu.

Суштина проблема

14.09.2019. 04:22

Све је то џаба ако се Гајева латиница и даље учи у другом основне. Невероватно да нико неће да прича о суштини проблема. Е моја србадијо.

Ролекс.

14.09.2019. 04:22

Тако је када се наши лингвисти а и народ стиде ћирилице.Бугари,Македонци,Руси и Белоруси пишу ћирилици а Срби је одбацују.Зато су наши саветници Енглези па их слушамо,њихови савети су јасни.Што мање да употребљавајмо реч Српски у писању и ћириличноСрбијо срами се због писмо опасне су то звери,а наши само тапшу тако је.Србијо озакони у Србији,званични језик је у Србији Српски,писмо Ћирилица.Амин.

Петар

14.09.2019. 04:24

Тражимо усвајање новог закона о језику и писму по хитном поступку. И што хитније протеривање нама страног писма латинице.

Miki

14.09.2019. 06:26

Zakonom brale favorizovati cirilicu. Zabraniti upotrebu latinice u medijima. Hoces da komentarises tekstove u "Novostima" pisuci latinicu kao ja sad? Ne moze, ne radi! Eto, rjesenje je prosto. Narod se ne bi bunio.

Анти Антифа

14.09.2019. 06:50

Мени су најбољи ови "браниоци" ћирилице што пишу латиницом.Иначе,не постоји никаква "српска латиница". Постоји само српска ћирилица

Kiza

14.09.2019. 06:58

Mi nismo ni svesni koje blago imamo u dva pisma. Nema zemlje na svetu koja moze time da se pohvali. Neko je lepo prokomentarisao da je za vreme socijalizma cirilica bila vise zastupljena nego danas.

Нр

14.09.2019. 06:59

Држава је аутомобилске таблице штампала на латиници! Од тога треба кренути у промјене у ћирилицу!

Čikiriz

14.09.2019. 07:52

Većina Srba želi zapravo da promeni identitet. Da ne budu više Srbi. (to sada nije konjukturno) Ovaj zakon treba znači da zaštiti ćirilično pismo od sopstvenog naroda koji ga prezire!? U velikim smo mi g.... ma!!

Пиво

14.09.2019. 09:01

За мене латиница никада није била српско писмо. Где су у тој тзв. "српској латиници" карактери за слова: љ, њ и џ? Некада се и đ писало као dj. Према томе нема шта даље да се прича. Латиница није српско писмо. Очигледно је да нам је наметнуто. То што ће неки да образлажу да је латиница наводно лепша од ћирилице, да заузима мање места и тсл, јесу чисте глупости. Шта у том смислу рећи за писма ругих народа који не користие латиницу а веома су напредни, као нпр. Јапанци?

ljuba

14.09.2019. 10:43

ради разумевања, постоји АЗБУКА веза са Винчанским писмом. То је стари правилан облик српско старословенско Црквено писмо. ћирилица и латиница су појавни облици у инжињерингу ватикана као прелазног процеса прозелитизма.

Radivoje Pešić vas pozdravio

14.09.2019. 12:45

Vinča je osnova srbice. Kad počnu da se pojavljuju njeni pisani tragovi nastali davno pre ovih zapadnih mufljuza i lopova, počeće buđenje! Ajde, za početak, makar ćirilica. Mora se početi od nečega...

Боро

16.09.2019. 20:35

У Србији, Бугарској и Русији се пише АЗБУКОМ, а у Грчкој Ћирилицом.Благодарим на објављивању скромног мог умовања!