ПОСЛЕ СМРТИ БЕБА И ПОРОДИЉА: Инспектори чешљају породилишта

А. ВАСИЋ

12. 09. 2019. у 13:00

ПОСЛЕ СМРТИ БЕБА И ПОРОДИЉА: Инспектори чешљају породилишта

Фото: С. Бабовић

Након смрти трудница и беба, провера министарства здравља. Под лупом медицинари у Нишу, Крушевцу, Алексинцу и Мајданпеку

НАКОН што су три труднице и четири бебе преминуле за нешто више од месец дана, ванредна инспекција Министарства здравља проверава здравствене установе у Србији, како би се утврдило постојање евентуалног несавесног лечења. Циљ инспектора је контрола стања на одељењима гинекологије и породилиштима у КЦ Ниш и општим болницама у Крушевцу, Алексинцу и Мајданпеку.

Из Министарства здравља кажу, за "Новости", да је у току провера документације и у стручног рада запослених. У наведеним болницама сваког радног дана бораве инспектори из Београда и Крагујевца.

- Контрола је спроведена у року од седам дана од сазнања о смрти трудница и беба - кажу у Министарству. - Први ванредни инспекцијски надзори извршени су у Крушевацу почетком августа, одмах након сазнања да је преминула пацијенткиња Тамара Милић. Рад лекара на гинекологији темељно се надзире, проверавају се папири и чекају се резултати хемијских анализа.

Први извештаји из Опште болнице у Крушевцу и Клиничког центра Ниш већ су достављени надлежнима. Још нису доступни јавности, јер су инспектори одмах затражили додатне провере.


- Извештаји су прегледани од стране инспектора и руководиоца Одсека, али је одмах након тога затражена ванредна спољна провера квалитета стручног рада - кажу у Министарству. - Сви резултати ће бити разматрани заједно са прелиминарним извештајем обдукционог налаза из Ниша.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ванредна контрола - откривено 130 лица на раду "на црно"

До сада нису утврђене неправилности у раду наведених установа, али ће се сви детаљи случајева смрти беба и породиља знати тек по добијању извештаја Комисије спољних надзорника, након ванредне провере.


Тамара Милић, Татјана Илић


Кaко су "Новости" већ писале, супруг Тамаре Милић (23) која је изгубила бебу и преминула у седмом месецу трудноће, поднео је кривичну пријаву против Опште болнице Крушевац, која је достављена Основном јавном тужилаштву. Према незваничним информацијама, постоје индиције да је узрок Тамарине смрти уринарна инфекција у одмаклој фази, која је проузроковала сепсу.

- Нису завршене све фазе обдукције - кажу у Министарству. - До тада, узок смрти званично није познат. Породица преминуле труднице из Крушевца имала је примедбе на рад медицинских сестара и особља, али мора да се утврди њихова основаност.

НА ТЕРЕНУ 3.305 ПУТА

ИНСПЕКЦИЈА Министарства здравља је током ове године извршила укупно 3.305 различитих инспекцијских надзора. Провере су извршене према Плану рада, пријавама и представкама грађана, државних органа и институција, потврђују из Министарства здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације