ИЖИВЉАЊЕ НА ПРЕЛАЗУ: Албанци их држали 20 сати на Јарињу (ВИДЕО)

М. Јунгић Милошевић

среда, 11. 09. 2019. у 17:50

ИЖИВЉАЊЕ НА ПРЕЛАЗУ: Албанци их држали 20 сати на Јарињу (ВИДЕО)

Фото РТС

Конвој РТС каравана заустављен на административном прелазу

КАРАВАН РТС "Најлепше народне песме", који у четвртак гостује у Косовској Митровици, заустављен је у уторак у 15 сати на прелазу Јариње без икаквог образложења. Приштинске власти нису дозволиле улазак екипи РТС и поред благовремено поднете и уредно достављене документације. Конвој РТС у којем се налазила техничка опрема за бину и линк возило, задржан је на Јарињу више од 20 сати чекајући да уђе на територију Косова и Метохије. Тиме се довела у питање могућност ваљане техничке реализације концерта у Косовској Митровици.

У среду су се конвоју придружили и остали чланови екипе која је ујутру кренула из Београда - водитељи, музичари Народног оркестра РТС и продукционо особље. Музички уредник Радио Београда Ненад Камиџорац, који је и један од водитеља програма, за "Новости" је рекао да је екипа од 50 људи у првом тренутку задржана и враћена на нашу страну преко административног прелаза Јариње, због инструмената.

ПРОЧИТАЈТЕ И: КФОР извео обуку за брзо реаговање (ФОТО)

- Пустили су музичаре, углавном, све нас из РТС, али су проблем били инструменти. Чекали смо пола сата, а онда су нас поново вратили на административни прелаз и око пола пет смо прешли. У овом тренутку, чекамо полицију да и она да одобрење да можемо да наставимо према Косовској Митровици - каже Камиџорац, додајући да су се цариници коректно понашали према њима, осим једног полицајца који је био мало дрскији према њиховом возачу.

- Полицајац је возачу ставио примедбу зато што је стао на административну линију, белу црту на асфалту. Возач је стао мало ближе уз линију него што је требало и то је био проблем.

Певачи који ће наступити на концерту доћи ће у четвртак када је заказана проба у 17 сати. Директан пренос концерта, којим се уједно обележава 95 година постојања Радио Београда, предвиђен је од 21 сат на програмима радија и телевизије Јавног сервиса.

ОБЕЋАЊЕ ГРАЂАНИМА


РТС је јавно упутио протест косовским властима задуженим за поштовање процедуре око преласка на административним прелазима:
"Ово малтретирање и понижавање радници РТС-а издржаће само због тога да би одржали обећање дато грађанима Косовске Митровице и нашем народу на северу Космета, обећање да ћемо концерт одржати", каже се у саопштењу РТС.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Raca Milosavljevic

11.09.2019. 18:17

.... tako je to ... kada su svakojaki konvoji u zlatno Titovo doba ulazili iz Albanije na Kosovo i Metohiju RTS o tome nije hteo,smeo,umeo da izvestava ... sada im se to vraca kao bumerang ..

Pogled sa brda

11.09.2019. 18:28

Koncert bi sada, sa prigodnim repertoarom (bez Cile-Mile), trebalo odrzati ispred granicnog prelaza sa posavkom okrenutom prema Kosovu i Metohiji!

Milan024

11.09.2019. 18:35

Pa logic no. Mogu da ride sa Srbijom sta hoce i kada hoce. Nema nikakve reakcije, nikakvih kontramera, najavljenih pre 6 meseci !!! Osilili se, tako I treba!!!!

takovamitreba

11.09.2019. 18:56

a vi idete da gledate ono PRDITA kad dodju u BGD jos bi poklali svoje sugradjane zbog njih.

C, c, c...

11.09.2019. 19:35

A drage nam "naše" vlasti daju kurti i murti da pređu koju god 'oćeš granicu i "administrativnu liniju". Pa znaš kad bih ja dozvolila da "uđe" u SRB auto sa tablicama tzv Republike Kosovo? Juče u petak u petnaest do pola devetnaest! Nismo priznali Kosovo - m'rš tamo sa nepostojećim tablicama. Ali neeeee, svaka šuša može od Subotice do Đakovice, kako mu se digne, a mi nismo priznali Kosovo, c, c, c, eeeee politiko moja, Srbijo moja nesretna....

zaliv.net

11.09.2019. 19:36

Bitno je da vi shipce pustate bez problema.... samo reciprocno, reciprocno, oni nemaju kud okolo!

Miso.Pec

11.09.2019. 22:51

Ovo se nije moglo dešavati sve do onog momenta kada smo mi ukinuli našu policiju koja je delovala na Kosmetu i utopili je u Kosovski sistem a sve pod pritiskom Merkelove da ukinemo po njoj paralelne strukture a mi smo ukinuli naše državne strukture.