КАРАВАН РТС "Најлепше народне песме", који у четвртак гостује у Косовској Митровици, заустављен је у уторак у 15 сати на прелазу Јариње без икаквог образложења. Приштинске власти нису дозволиле улазак екипи РТС и поред благовремено поднете и уредно достављене документације. Конвој РТС у којем се налазила техничка опрема за бину и линк возило, задржан је на Јарињу више од 20 сати чекајући да уђе на територију Косова и Метохије. Тиме се довела у питање могућност ваљане техничке реализације концерта у Косовској Митровици.

У среду су се конвоју придружили и остали чланови екипе која је ујутру кренула из Београда - водитељи, музичари Народног оркестра РТС и продукционо особље. Музички уредник Радио Београда Ненад Камиџорац, који је и један од водитеља програма, за "Новости" је рекао да је екипа од 50 људи у првом тренутку задржана и враћена на нашу страну преко административног прелаза Јариње, због инструмената.

ПРОЧИТАЈТЕ И: КФОР извео обуку за брзо реаговање (ФОТО)

- Пустили су музичаре, углавном, све нас из РТС, али су проблем били инструменти. Чекали смо пола сата, а онда су нас поново вратили на административни прелаз и око пола пет смо прешли. У овом тренутку, чекамо полицију да и она да одобрење да можемо да наставимо према Косовској Митровици - каже Камиџорац, додајући да су се цариници коректно понашали према њима, осим једног полицајца који је био мало дрскији према њиховом возачу.

- Полицајац је возачу ставио примедбу зато што је стао на административну линију, белу црту на асфалту. Возач је стао мало ближе уз линију него што је требало и то је био проблем.

Певачи који ће наступити на концерту доћи ће у четвртак када је заказана проба у 17 сати. Директан пренос концерта, којим се уједно обележава 95 година постојања Радио Београда, предвиђен је од 21 сат на програмима радија и телевизије Јавног сервиса.

ОБЕЋАЊЕ ГРАЂАНИМА


РТС је јавно упутио протест косовским властима задуженим за поштовање процедуре око преласка на административним прелазима:
"Ово малтретирање и понижавање радници РТС-а издржаће само због тога да би одржали обећање дато грађанима Косовске Митровице и нашем народу на северу Космета, обећање да ћемо концерт одржати", каже се у саопштењу РТС.