Ванредна контрола - откривено 130 лица на раду на црно

Танјуг

среда, 11. 09. 2019. у 17:00

Ванредна контрола - откривено 130 лица на раду на црно

Фото Танјуг

Спровођење акције појачаних ванредних инспекцијских надзора. Инспектори су извршили надзоре код 412 послодаваца на територији целе Србији

По налогу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, а у оквиру спровођења акције појачаних ванредних инспекцијских надзора, инспектори рада открили су 130 лица на раду на "на црно" и девет нерегистрованих привредних субјеката.

Како се наводи у саопштењу Министарства рада, у акцији која је спроведена у уторак у другој смени и током ноћи, инспектори су извршили надзоре код 412 послодаваца на територији целе Србији, и то у области радних односа и безбедности и здравља на раду, у делатности грађевинарства, угоститељства, поправке и одржавања моторних возила, трговине, производње хлеба, свежег пецива и колача и у услужним делатностима. Појачаним инспекцијским надзорима обухваћено је укупно 1.016 лица.

Прочитајте још - Како се борити против рада на црно?

Поднето је 48 захтева за покретање прекршајног поступка у области радних односа и безбедности и здравља на раду, донето је 32 решења и 45 налога на записнике за отклањање утврђених недостатака, као и девет решења о забрани рада на месту рада.

Поједини инспекцијски надзори обављени су по принципу такозване "ротације", што заправо значи да су их извршили инспектори који иначе не раде на територији на којој су спровели надзоре.

"Опсежне акције борбе против сиве економије и рада на црно биће настављене у наредном периоду. Планирам да у инспекцијском надзору учествујем лично. Нећемо дозволити послодавцима да крше права радника, нема привилегованих", рекао је министар Ђорђевић, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да ће списак свих послодаваца код којих је утврђено да нису радили у складу са законом бити као и до сада, објављен и редовно ажуриран на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на линку www.minrz.rsПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dend

11.09.2019. 18:37

"Nasilničkim" povećanjem minimalne zarade, od strane Države, rad na crno će se uvećati ?