Међу браћом и сестрама често настају свађе када родитељи постану дементни или непокретни, а деца сумњају да је имовина већ остављена брату или сестри, па одбијају да сносе део трошкова за дом или лечење.

У изузетно непријатном положају нађу се адвокати и правници када родитељи не уреде ситуацију око породичног наследства, а здравље им ослаби и више нису у стању да одлучују. Овакву ситуацију некада додатно компликује деменција родитеља којег треба сместити у дом, а међу децом влада неповерење коме је оставио имовину.

Адвокат Александар Вучетић каже да су деца обавезна према закону да издржавају онемоћалог родитеља, да га здравствено збрину, као и да брину о њему до краја живота.

- Законска обавеза деце је да плаћају дом за дементног родитеља или да га узму у своју кућу и брину о њему, јер у супротном потпадају под законске санкције - каже адвокат Вучетић. - Према Породичном закону дете је обавезно да издржава родитеље уколико су они неспособни за рад или немају довољно средстава да сами себе издржавају. Дете ће издржавати родитеља сразмерно својим могућностима и уколико би та обавеза представљала велико оптерећење за дете, онда родитељи не би имали право на издржавање.

Законом о раду регулисано је и да због бриге и неге чланова уже породице, запослени има право на пет дана плаћеног одсуства у току календарске године. Међутим, колико је познато, до сада нико није одговарао зато што није бринуо о родитељима, а требало је због непоштовања одредаба овог закона.

Depositphotos

До небриге деце према родитељима најчешће долази због нерешених имовинских питања. Наиме, деца често сумњају да је родитељ већ за живота преписао имовину брату или сестри или је, пак, написао тестамент у којем му све оставља. Упркос томе, браћа или сестре инсистирају да се брига о дементном или непокретном родитељу "подели", иако знају да због наследства морално немају право на то.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Станови за безбедњаке: До крова упола тржишне цене


- Уколико је родитељ већ све оставио у облику поклона једном детету, друго има право на нужни део, односно на половину законског дела - истиче Вучетић. - Када се неко двоуми да ли треба да преузме бригу о родитељу, јер сумња да је све преписано брату или сестри, ситуацију може да разреши одласком у катастар и инсистирањем да добије увид у то ко је власник њиве, куће или стана. Катастар је обавезан да пружи информацију, јер особа која је тражи има правни интерес.

Тестамент не мора да се заведе у суду, нити да се потпише у присуству адвоката. Родитељ је могао да напише тестамент својеручно у друштву комшија или пријатеља и биће важећи на суду. Дете не може да зна да ли постоји тестамент и тек на оставинској расправи може да покреће тужбе, да га обара и тражи нужни део.

Depositphotos

ДОЖИВОТНО ИЗДРЖАВАЊЕ

Најчистија је ситуација када родитељ потпише уговор о доживотном издржавању са једним дететом - истиче адвокат. - Тада дете које је лишено наследства не може ништа да тражи. Да би се то дознало треба тражити у суду заведени документ. Због тога је најбоље да родитеља за живота, док су у пуној снази, реше проблем наследства и ко ће о њима бринути када постану немоћни. Важна је и искреност међу браћом и сестрама, али то спада у домен морала.