ДИГИТАЛНИ наставни додатак, који се у школама које су информатички опремљене, користи уз класични уџбеник, има "рок важења". Родитељи, који су се јавили нашој редакцији, кажу да их је збунило, зашто испод шифре у књизи, која служи за "логовање" ученика пише да код важи 380 дана. После истека тог рока, материјал у дигиталном облику не може да се користи.

Како нам је испричала Даниела К., мама ученика петог разреда, у школи нису добили објашњење зашто је ограничено време коришћење уџбеника. Препоручено им је да се обрате издавачу.

- Уколико дете хоће да се подсети неке лекције, обнови градиво, рецимо, у шестом разреду то неће моћи да учини - каже наша саговорница. - Кодови су садржани у уџбенику и радним свескама за одређене предмете. У нашој школи су електронске књиге из српског језика, математике, биологије, географије, техничког и музичког и тако ће бити до краја основне школе. То значи да деца неће моћи да користе електронски додатак за припремање мале матуре. Због јединственог кода са "роком трајања" мораће да купе ново издање.

Такође, књигу неће моћи нико да наследи, већ сваке године мора да се купује нова, зато што у књизи пише код за електронски додатак. У највећој издавачкој кући, пак, кажу да они само поштују регулативу.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Мастери за роботику

- Светски станадарди прописују да дигитални уџбеници могу да се користе само у одређеном периоду - објашњава Гордана Кнежевић Орлић, директор Издавачке куће "Клет". - Одабран је период од 380 дана, пошто обухвата целу школску годину, распуст и почетак наредне школске године, како би деца имала прилику да се подсете градива. После тога, дигитални додатак се не може користити.

НАСТАВНИЦИ НА ОБУЦИ НАСТАВНИЦИ у основним школама прошли су посебну обуку за рад са електронским уџбеницима, добили су рачунар, пројектор, интернет... Овакав вид наставе почео је прошле године у првом и петом разреду, а ове је настављено у другом и шестом, ако школа има адекватне кабинете и обучен кадар.

Да би могли да уведу дигиталне уџбенике, школе морају имати и специјализоване учионице. Једна од њих је и ОШ "Дринка Павловић", где је прошле године представљен и први српски дигитални уџбеник из биологије.

- Ђаци користе класични уџбеник, а додатак у електронском облику садржи задатке за вежбање и додатно појашњење градива - каже Јоле Булатовић, директор ОШ "Дринка Павловић". - Деци је тако лакше да разумеју лекцију, уз сликовити приказ или неки кратки филм "Националне географије". Наравно да је класични уџбеник неправазиђен.

Дигитализација наставе у школама је и даље у току, а до сада је за те намене опремљено више од две хиљаде учионица у Србији, а план је да их до краја ове школске године буде 10.000.