КОМИСИЈА за нестала лица Владе Србије преузела је у петак на административном прелазу Мердаре тела брачног пара Петровић, Радмиле и Мића из Ђаковице, чији су посмртни остаци пронађени у масовној гробници званој "Бункер" у Ђаковици. Према речима Вељка Одаловића, председника ове комисије, Петровићи су 12. јуна 1999. насилно одведени из свог стана из зграде, а њихови посмртни остаци пронађени су прошле године.

Посмртне остатке Петровића су до Мердара допремили представници Комисије за нестале из Приштине. Породица није присуствовала примопредаји.

Тела Петровића и њихових комшија Шутаковића нађена су у истој гробници, и ове године су, 20 година од убиства, идентификована у Приштини. Тела петоро Шутаковића биће у уторак предата на прелазу Кула са Црном Гором.

- У Ђаковици ћемо наставити да тражимо и друге локације, а сада смо се фокусирали на потенцијална места где су сахрањивани убијени Срби. На основу информација којима располажемо, близу "Бункера" су била три логора - у Ауто-мото савезу и фабрикама "Вирџинија" и "Металик", али још не знамо где су ти људи сахрањени - казао је Одаловић новинарима.

Прочитајте још - Убијали Србе по пријави комшија

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић истакао је да је преузимање посмртних остатака тешко, тужно и потресно, али да је још потресније то што и даље на стотине српских породица чека одговор на питање зашто и где су одвођени, мучени и убијени њихови најмилији на КиМ.Силвана Маринковић, испред Удружења породица несталих и киднапованих на КиМ, подсетила је да се на КиМ још трага за 1.654 особе, од којих је 553 Срба. Иначе, Петровићи ће по жељи породице бити сахрањени у недељу, 8. марта у Чајетини.


ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИ ОПЕЛО

ПОСЛЕ примопредаје на прелазу Кула у уторак, посмртни остаци Недељка и Даринке Шутаковић и њихова три сина, Александра (17), Ђорђа (16) и Радомана (13), биће пренети у манастир Ђурђеви ступови у Беранама. Опело ће у 13 часова служити епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Шутаковићи су киднаповани 13. јуна 1999. године, а после тога и убијени. Њихова тела пронађена су у "Бункеру" јуна 2018, а идентификовани су 14. марта 2019. године.М. С.