ВЕЛИКИ УСПЕХ: Наши хирурзи извели још једну компликовану операцију анеуризме грудно-стомачне аорте

И. КОВАЧИЋ

06. 09. 2019. у 12:00

ВЕЛИКИ УСПЕХ: Наши хирурзи извели још једну компликовану операцију  анеуризме грудно-стомачне аорте

Милица Вјештица Мрдак, Слађана Ивановић и др Никола Илић Фото П. Митић

Осим Београда, овакви захвати раде се још само у Лондону, Паризу, Милану, Падови и Мастрихту

ХИРУРЗИ Клиничког центра Србије успешно су извели још једну компликовану операцију анеуризме грудно-стомачне аорте. Овај својеврсни подухват, који је трајао читавих девет сати, сврстава их међу само шест центара у Европи где се рутински раде овакве ризичне операције. Пацијенткиња, Слађана Ивановић (38) из Кусатка код Смедеревске Паланке, којој је због великог проширења на аорти живот био угрожен, успешно се опоравља.

Професор Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну хирургију, где је интервенција урађена, каже да је операција анеуризме аорте која захвата и грудни и стомачни део највећи изазов у васкуларној хирургији:

Прочитајте још - ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Беби од 10 дана пресађене рожњаче

- Приликом ове операције истовремено морају да се отворе и грудни кош и трбух. Потом

се пацијент прикључује на машину за вантелесни крвоток, која замењује срце и плућа. Затим се лево плућно крило привремено искључује из функције. Тек тада се санира анеуризма уградњом вештачког крвног суда, а онда се у њега уграђују артерије које снабдевају крвљу ноге, јетру, слезину, црева, бубреге и кичмену мождину. Овакве операције раде се само још у Лондону, Паризу, Милану, Падови и Мастрихту. До сада смо у нашој установи урадили више од 350 ових захвата, а однедавно нам, осим пацијената из Црне Горе, на интервенцију упућују и пацијенте из Хрватске.

Прочитајте још - НОВИ УСПЕХ СТРУЧЊАКА: Уклонили тумор са кичме

Тим медицинара који је извео ову захтевну операцију бројао је скоро 15 људи. Докторке анастезиолози су Биљана Баришић и Милица Вјештица Мрдак, трансфузиолог др Тина Новаковић и перфузер др Ненад Радосављевић. Хируршку екипу, др Перицу Златановића, др Петра Мутавџића и др Марка Драгаша и инструментарку Милицу Шешу предводио је доцент др Никола Илић.

- Циљ ове операције је да пацијенту санирамо животно угрожавајуће проширење на

аорти, али да истовремено не угрозимо друге виталне органе - каже др Илић. - То је огроман изазов јер је ризик велики. Пацијент може да остане непокретан или да му током интервенције откаже неки од органа.

Да са њеним здрављем нешто није у реду Слађана Ивановић посумњала је више пута,али је преломно било када је помислила да има проблема са бубрезима и стално се осећала уморно.

- Први пут за мојих 38 година урадила сам ултразвучни снимак стомака и тако су ми открили проширење - прича Слађана. - Хитно су ме упутили за Београд и примили ме без заказивања. Када ми је предочено какви су ризици, уплашила сам се, највише да не останем непокретна. На срећу, све се завршило добро и очекујем да ћу већ следеће недеље бити код куће.


ПРОДУЖИЛИ ТРИ ЖИВОТА

ЛЕКАРИ Клиничког центра Србије и Дечје болнице у Тиршовој ове недеље урадили су и три трансплантације органа. Донор је била петнаестогодишња тинејџерка К. М. из Краљева, која је пре три дана преминула од задобијених повреда. Јетру страдале девојчице добио је двадесетшестогодишњи младић, док су бубрези трансплантирани младићу од 25 година и дечаку од 16 година. Сва три пацијента су засад стабилно и лекари се надају њиховом опоравку.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

St.Lojovic

06.09.2019. 22:30

Čestitke našim lekarima a pacijentkinji mnogo sreće u novom životu. Zbog ovakvih ljudi vredi pokušati sa Srbistanom!