УЧИТЕЉ из Ужица Златко Цвијовић (37) радио је у школи пуних 12 година као замена. На почетку ове школске године остао је без посла, а на новоотворено место учитеља у ОШ "Слободан Секулић" примљен је његов колега, из друге установе. Због тога је још у понедељак започео штрајк глађу.

И док Цвијовић тврди да је оштећен, јер је уместо њега примљен колега из неке друге школе, просветне власти у Ужицу тврде другачије - да му је понуђен посао наставника математике, што је, иако учитељ по образовању, и до сада радио. То је одбио иако му је понуђен фонд часова 88 уместо досадашњих 66 одсто.

- Пуних 12 година радим као замена, надајући се да ће доћи тренутак када ћу добити сталан посао. До сада нисам кукао, веровао сам у свој позив и минимум људскости људи у образовном систему - рекао је Златко. - Већ осећам проблеме са здрављем, али ћу остати овде све док тело буде "слушало", а шта ће се затим десити, не знам.

Прочитајте још - ПОСЛЕДИЦЕ ШТРАЈКА: Наставници без дневнице ако не надокнаде часове

Златко је радио у матичној ОШ "Слободан Секулић" на замени, а када је издвојено одељење школе у селу Љубање, због већег броја деце, добило одобрење да ангажује још једног учитеља, понадао се да ће то бити он. Међутим, ангажован је други колега, који такође нема посао за стално, али је већ радио са децом у тој школи и има лиценцу, за разлику од Цвијовића.

Директор школе Александар Урошевић каже да су искључиво законски критеријуми одлучивали ко ће бити примљен на ново радно место у издвојеном одељењу школе, у селу Љубање.

Како сазнајемо у Школској управи Ужице, директор Урошевић понудио је Златку већу норму и да настави да предаје математику, јер нема довољно наставника тог предмета, али је он то одбио. На крају је остао и без тих часова, пошто је због почетка школске године ангажован други наставник.

Цвијовић сматра да би било фер да је он добио место учитеља и каже да неће одустати од штрајка.

Прочитајте још - У штрајку просветари у 38 школа

- Два пута су звали полицију да ме склоне из дворишта школе. Полицајци су ми рекли да немају право да то учине, али су додали да је "препорука" да сам одем - каже Златко.

Колеге га хвале и кажу да није било примедаба на његов рад.

ПРОВЕРА МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРСТВО просвете послаће свој тим у ову школу, како би утврдили постоје ли евентуалне неправилности у поступању. Према првим информацијама из овог министарства, директор није начинио никакав прекршај.