ГЛАДУЈЕ, НЕЋЕ У НАСТАВНИКЕ: Учитељ из Ужица школску годину почео штрајком глађу

Е. В. Н.

04. 09. 2019. у 09:41

ГЛАДУЈЕ, НЕЋЕ У НАСТАВНИКЕ: Учитељ из Ужица школску годину почео штрајком глађу

Златко Цвијовић

Није добио учитељско место, па одбио часове математике. Nа новоотворено место учитеља у ОШ "Слободан Секулић" примљен је његов колега, из друге установе

УЧИТЕЉ из Ужица Златко Цвијовић (37) радио је у школи пуних 12 година као замена. На почетку ове школске године остао је без посла, а на новоотворено место учитеља у ОШ "Слободан Секулић" примљен је његов колега, из друге установе. Због тога је још у понедељак започео штрајк глађу.

И док Цвијовић тврди да је оштећен, јер је уместо њега примљен колега из неке друге школе, просветне власти у Ужицу тврде другачије - да му је понуђен посао наставника математике, што је, иако учитељ по образовању, и до сада радио. То је одбио иако му је понуђен фонд часова 88 уместо досадашњих 66 одсто.

- Пуних 12 година радим као замена, надајући се да ће доћи тренутак када ћу добити сталан посао. До сада нисам кукао, веровао сам у свој позив и минимум људскости људи у образовном систему - рекао је Златко. - Већ осећам проблеме са здрављем, али ћу остати овде све док тело буде "слушало", а шта ће се затим десити, не знам.

Прочитајте још -ПОСЛЕДИЦЕ ШТРАЈКА: Наставници без дневнице ако не надокнаде часове

Златко је радио у матичној ОШ "Слободан Секулић" на замени, а када је издвојено одељење школе у селу Љубање, због већег броја деце, добило одобрење да ангажује још једног учитеља, понадао се да ће то бити он. Међутим, ангажован је други колега, који такође нема посао за стално, али је већ радио са децом у тој школи и има лиценцу, за разлику од Цвијовића.

Директор школе Александар Урошевић каже да су искључиво законски критеријуми одлучивали ко ће бити примљен на ново радно место у издвојеном одељењу школе, у селу Љубање.

Како сазнајемо у Школској управи Ужице, директор Урошевић понудио је Златку већу норму и да настави да предаје математику, јер нема довољно наставника тог предмета, али је он то одбио. На крају је остао и без тих часова, пошто је због почетка школске године ангажован други наставник.

Цвијовић сматра да би било фер да је он добио место учитеља и каже да неће одустати од штрајка.

Прочитајте још - У штрајку просветари у 38 школа

- Два пута су звали полицију да ме склоне из дворишта школе. Полицајци су ми рекли да немају право да то учине, али су додали да је "препорука" да сам одем - каже Златко.

Колеге га хвале и кажу да није било примедаба на његов рад.

ПРОВЕРА МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРСТВО просвете послаће свој тим у ову школу, како би утврдили постоје ли евентуалне неправилности у поступању. Према првим информацијама из овог министарства, директор није начинио никакав прекршај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Marija

04.09.2019. 12:35

@d - Strasno koliko jadan i sarkastican. Verovatno nemas ni osam razreda skole ali si zato sebi dao za pravo da se podsmevas coveku koga je muka i nepravda ivog sistema dovela do ruba da se bori na ovaj nacin za pravdu i svoju egzistenciju. On je veci i dostojanstveniji covek od tebe. Iako te ne poznajem, sve si rekao o sebi. Zlatko je pre svega veliki covek. Posten i castan... Zato i jeste tu gde je. Sram da vas bude 

Vlade

04.09.2019. 10:14

NE SEKIRAJ SE UĆO, DOBRI ČOVEČE, DOVEŠĆE VUČKO KINEZE DA PROIZVODE LOPATE I GRABULJE, NIJE NEKA PLATA ALI JE SIGURNO DA ĆE BITI POSLA.

Реално

04.09.2019. 10:28

Синко, по закону о раду мораш да прихватиш понуђено које је и објективно боље од онога што сада имаш па онда да се жалиш и судиш итд.. Међутим проблем је што примељени колега има лиценцу за учитеља а ти немаш. Није баш све "партијски" како ти тврдиш!

nebitno

04.09.2019. 10:57

Ne znam da li ste preuzeli odnekle vest ili je vaša, ali koliko sam upućen, po vestima sa drugih portala , njemu je nuđen posao profesora matematike, ali se u međuvremenu našao kvalifikovaniji kadar za tu poziciju , pa je samim tim taj kvalifikovaniji zaposlen, tako da nije tačna izjava da je on odbio tu poziciju. Problem je ovde nastao jer je gospodinu "ispred nosa" uzeto novootvoreno učiteljsko mesto, koje je dobila osoba sa 20 dana radnog staža, iste kvalifikacije. Nemojte spinovati vest.

Baranin

04.09.2019. 13:40

@nebitno - Не. Ниједно од та два места ( математичар и учитељ ) није на неодређено. Он је добио 88% и још десет посто у ваннаставним активностима, дакле 98% укупно, али му је више одговарало да буде учитељ, а не зато што је неко стручан дошао за математику. али је то одбио желећи место учитеља. Међутим, лиценцу и искуство у раду у комбинованом одељењу, уз мање година радног стажа било је на страни млађег учитеља.

Dend

04.09.2019. 10:57

Da li Srbija može da utvrdi, bar to tu je ne "mrzi" niko iz sveta, da li ima ili nema dovoljan broj nastavnog kadra i da od tog pođe u sređivanju stanja u prosveti ?Izvinjavam se ako ni za to nisu sposobni ?