Европска ноћ истраживача одржаће се 27. и 28. септембра широм Србије, најавили су организатори на конференцији за медије у ЕУ инфо центру.

У Европи ће се ова манифестација одржати у 370 градова.Првог дана манифестације 27. септембра у својеврсној научној авантури учесвоваће чак 29 градова у Србији, а неки од градова имаће програм и дан касније.

У јубиларном 10. издању европска ноћ истраживача одржаће се у највећем броју градова од када се манифестација одржава.

Нови сад, Зрењанин, Уб Кикинда, Шабац, Бечеј, Инђија, Београд, Ниш, Крагујевац, Ужице, Чацак, Мали Зворник, Кришевац, Трстеник, Зајечар, Горњи Милановац, Неготин, Књажевац, Смедерево, Свилајнац, Рановац, Деспотовац, јагодина, Ћуприја, Панчево, Нови Пазар и Лесковац биће места где ће одвијати научне авантуре.
Александра Павловић координаторка пројекта ReFocus2.0 и редовна професорка Природно математичког факултета у Нишу наводи како је за ових 10 година септембар постао важан месец у научном календару наше земље.

"Европска ноћ истраживача је кроз незаобилазно научно дружење успела да скрене пажњу друштвене јавности на занимљивости и изазове које наука прижа, да промени начин гледања на истраживаче и научнике, да пружи прилику како деци, тако и одраслима, да добију одговоре на многа питања" казала је Павловић.

Прочитајте још: Ноћ истраживача у 11 градова Србије


Виша научна сарадница Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду Александра Дивац Ранков казала је да је манифестацију Европска ноћ истраживача за 10 година посетило пола милиона људи, од чега највише школараца.

"У сваком граду смо дочекани са радосним ишчекивањем јер је Ноћ истраживача постла лепа традиција"казала је Дивац Ранков.

Прочитајте још: Странци хвале "Петницу"

Посетиоци Европске ноћи истраживача у Београду ће сазнати ко је одговаран за садашње стање наше планете, као и како да њену будућност учинимо зеленијом.

Заљубљеници технологију моћи ће да се упознају са радом несвакидашње роботске руке, или да испитају ближе снопове светлости захваљујући којима ради ласерска харфа.

Најмлађим посетиоцима биће уприличен лов на научно благо, а нешто старији ће гласати Широм Србије за назив једне вансоларне планете коју је Међународна соларана унија доделила Србији на именовање.

Посетиоци ће имати прилику да учествују у радионици посвећеној 5г мрежи.

Ниш припрема путовање у прошлост уз раскошан историјски накит или старе позоришне плакате...