Брнабић: Честитике за ученике, плате у просвети ће расти

Танјуг

02. 09. 2019. у 09:51

Брнабић: Честитике за ученике, плате у просвети ће расти

Фото: Танјуг

Премијерка истакла да јој је драго, јер се у Србији дешава свеокупна реформа образовног система, и то не само у области дигитализације, која је важна
Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас почетак нове школске године свим ученицима у Србији и најавила значајно повећање плата у просвети од 1. јануара 2020. године.

Прочитајте још:
ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Звони за 64.000 првака

Брнабић је данас током обиласка основне школе "Први мај" у Владимировцу, заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем указала да је Влада Србије од 2014. године, преко Канцеларије за јавна улагања, уложила око 150 милиона евра у реконструкцију 128 школа широм Србије.

Она је додала да у овом тренутку траје реконструкција 25 школа, док су у 50 у току јавне набавке односно припрема јавних набавки.

Прочитајте још:
Од наредне школске године ђаци без јесењег распуста

"Влада Србије ће остати посвећена образовању јер то јесте кључ успеха целог нашег друштва", поручила је Брнабић.

Она је истакла да јој је драго, јер се у Србији дешава свеокупна реформа образовног система, и то не само у области дигитализације, која је важна.

Као изазов са којим се суочавају и најразвијеније земље, навела је едукацију најмлађих за послове 21. века за које се сада не зна ни како ће изгледати, јер се промене дешавају веома брзо.

"Драго ми је да смо у првој години мандата ове владе увели програмирање као обавезан предмет од петог разреда основних школа. Од ове школске године уводимо и у седмом и у осмом разреду, и то један од најнапреднијих програма у Европи", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, 2017. године школе су у оквиру академске мреже повезане на безбедан интернет, наводећи да се у овој години улаже додатних 20 милиона евра за повезивање 500 школа на брз и бежичан интернет.

"Прошле године смо кренули са увођење дигиталних уџбеника. Ове године обележавамо да Србија први пут има 10.000 дигиталних учионица што покрива неких 200.000 ученика широм Србије. Ради се буџетирање за још 10.000 дигиталних учионица у 2020.години. Циљ је да до 2021. године имамо комплетну дигиталну просвету", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је ове године уписано око 1.000 ученика у специјализована ИТ одељења, те да се већ од следеће године уводи програмирање од првог разреда основне школе као обавезан предмет.

"Верујем да ће и ученици и њихове породице видети колико улажемо да надокандимо оно пропуштено и да остваримо све потенцијале са младим паметним и талентованим људима и да подижемо конкурентност Србије и целог нашег друштва", рекла је Брнабић.

Она је посебно захвалила наставницима, учитељима, професорима, директорима школа, педагозима и наставном кадру, јер они, како каже, носе целу реформу.

"У оквиру укупног побољшања услова од 1. јануара их очекује значајно повећање плата, то су више него заслужили. Имамо много да надоконадимо у том смислу али ћемо радити на томе", поручила је Брнабић.

Министар просвете Младен Шарчевић је такође пожелео свим ученицима срећан почетак нове школске године, наводећи да је у току реконструкција више десетина школа у Србији.

Ради се на томе да школе буду енергетски ефикасне и да имају све услове за брз интернет.

"Србија је у кратком временском период спровела интензивне реформе у систему образовања и то је можда најбоље оценила Европска комисија. Те промене у просвети су видљиве", рекао је Шарчевић.

Реконструкција ОШ "Први мај", која има 308 ученика, распоређених у 23 одељења, коштала је око 340 милиона динара.

Реч је о школи у општини Алибунар у којој се настава одвија на српском и румунској језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)