ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Звони за 64.000 првака

Љ. Б.

02. 09. 2019. у 08:02

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА: Звони за 64.000 првака

Фото П. Милошевић

По школама приредбе за најмлађе ђаке. Технолошки напредак у образовним установама један од главних циљева

У ОСНОВНИМ и средњим школама у Србији данас, 2. септембра почиње школска година. Поласку у школу највише се радују прваци, којих ове године има око 64.000, а њихово "ђачко доба" почеће приредбом коју првог дана школе организују готово све образовне установе.

Шта очекује ђаке у новој школској години? Ако је судити према најавама из Министарства просвете, акценат ће бити стављен на технолошки напредак.

- Имаћемо већи број дигиталних учионица. У нову школску годину улазимо са дигитализацијом која ће обухватити све прваке и ђаке другог, петог и шестог разреда у 500 великих школа. Од 15. септембра ћемо, уместо прошлогодишњих 2.000 дигиталних учионица, имати 10.000. За две године све школе биће дигитализоване са око 30.000 учионица. То су неке од новина - речено је раније "Новостима" у Министарству просвете.

Такође, од септембра све школе ће имати електронске дневнике, а у инфоматичке кабинете биће уложено око 900 милиона динара.

Прочитајте још - Од наредне школске године ђаци без јесењег распуста

Када је реч о изменама у плану и програму, за ученике другог и шестог разреда основне школе тај план је реформисан, као и за други разред гимназије.

Ове школске године ђаци ће имати зимски, пролећни и летњи распуст, док је јесењи одмор укинут, а у новембру ће предах направити за дане викенда, 9. и 10. новембра, и у понедељак, 11. новембра, када се обележава државни празник Дан примирја у Првом светском рату. Зимски распуст поново ће имати два дела, први ће почети 30. децембра и трајаће до 7. јануара, док ће други део распуста трајати од 3. до 17. фебруара.

Ученици основних школа ће на пролећном распусту бити од 13. до 20. априла, а средњошколци од 15. до 20. априла. Друго полугодиште траје од 18. фебруара до 2. јуна за матуранте, а до 16. јуна за остале ученике. Средњошколци се распуштају 19. јуна, а матуранти ће се распустити између 22. и 29. маја.

Прочитајте још - За књиге и опрему потребно 300 евра

НА КОСМЕТУ ИСТО ПРВАКА КАО И ЛАНЕ

Све школе на подручју КиМ које раде по српском образовном систему почеће данас, 2. септембра на време са наставом, а према речима Јасмине Дедић, начелнице Школске управе у Косовској Митровици, у први разред кренуће 1.100 ђака, исто као и претходне године.

Свих 77 основних школа на подручју Космета спремно је за почетак нове школске године.

- Једини проблем је што уџбеници који ће се бесплатно делити ученицима по одређеним критеријумима, због проблема са преласком административне линије још нису стигли до Школске управе, али надам се да ћемо и тај проблем решити и да ће нам уџбеници парцијално стизати - додаје Дедићева.

Ниједно одељење у српским школама на Космету ове школске године неће бити укинуто у односу на протеклу школску годину, а у основним и средњим школама на Космету наставу похађа око 16.500 ученика.Д.З.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

KV

02.09.2019. 08:48

Slobodno napišite da školska godina počinje štrajkom.. Koga se plašite da to objavite?

Раша

02.09.2019. 09:04

Колико расписта деца стварно имају кад се одбију државни и верски празници у новембру, јануару и фебруару?