Поповић: Нема брзе поправке позиције на Шангајској листи

Танјуг

петак, 30. 08. 2019. у 23:16

Поповић: Нема брзе поправке позиције на Шангајској листи

Иванка Поповић са градоначелником Београда / Фото Танјуг

Пад за 200 места на Шангајској листи у последње две године прави је потрес и позив да се неке ствари озбиљније третирају, изјавила је данас ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић

Пад за 200 места на Шангајској листи у последње две године прави је потрес и позив да се неке ствари озбиљније третирају, изјавила је данас ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.


Поповић је указала да је Универзитету у Београду место на Шангајској листи и то је, како каже, могуце ако се спроводи једна стабилна, дугорочна политика високог образовања и науке.


"Тога није било у претходном периоду. Сада има назнака да ће се десити. Први ефекти могу да се виде тек за две године. Наш циљ је да опстанемо у топ 500", рекла је ректорка Универзитета у Београду за РТС и додала да нема брзе поправке позиције на Шангајској листи.


Она је објаснила да су тај систем осмислили Кинези оног тренутка кад су хтели да виде где је њихов систем образовања у односу на друге земље.


"Цела сврха рангирања је да мерите сопствену перформансу, па да се мерите са другима и онда да видите како да будете бољи. Кинези су развили посебна вредновања у ужим областима, од 54 области, УБ је на 20. Ипак, појединачни доприноси не могу бити одређујући фактор за квалитет једне школе", напоменула је Поповицева.


Ректорка Београдског унивезитета рекла је да у догледном периоду мора да се усвоји нови закон о финансирању високог образовања.


Поповић је истакла да су кључне ствари код људи који се баве науком стабилни и добри услови за рад.


"Они који напредују у науци, њима требају одређени материјални услови које ми немамо. Кључ је да се обезбеди стабилност, да не мора да се мисли да ли ће бити финансирања, да ли ће оно бити редовно", указала је Поповицева.


Сасвим је јасно, каже она, да Србија не може да бави свим областима науке пођеднако.


"Морају се одредити приоритети и смернице, такоде се и мора имати стрпљења за резултате", навела је ректорка.


Указала је и да је неопходно да се повећа број људи који раде на универзитету.


"Болоња тражи интеракцију. Треба вам више наставника за мање групе људи. Треба вам допунско особље које може да ради са 5-10 људи. Одатле потиче велики део проблема. Наставници су преоптерећени", напоменула је Иванка Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације