ИНСТИТУТ за нуклеарне науке "Винча" данас ће добити новог в. д. директора, уместо досадашњег Златка Ракочевића.

- Биће именована особа из света науке, аполитична, са високим научним референцама и из редова запослених у "Винчи" - најавио је за "Новости" проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете. - Није тачно да хоћемо да вратимо претходну управу, која је смењена.

Међутим, четири научна већа "Винче" протестовала су што на претходној седници УО за директора није изабран др Златко Ракочевић, који је, тврде, допринео смањењу тензија у Институту, након скандала са претходном директорком Милицом Марчета Канински. Ракочевић је на Научном већу добио двотрећинску подршку, а преостала три кандидата неупоредиво мањи број гласова.

- Упркос очекивањима научне заједнице Института, УО није подржао предлог и мишљење Научног већа и није изабрао директора. Неприхватљиво је игнорисање овако јасно изнетог става истраживача - наводи група истраживача.

С друге стране, Владимир Поповић каже да Ракочевић ускоро пуни 65 година, чиме ће испунити услове за пензију, а да Министарство жели решење за наредне четири године.

- Откад је Ракочевић дошао, додатно су се подизале тензије у Институту, у коме је ионако било много проблема од претходне управе - каже Поповић. - Нико није утицао на одлуке УО, јер у њему седе људи који себи не би ни дозволили да неко утиче на њих. Ракочевићем нису били задовољни, а остала три кандидата нису хтели да подрже, због мало гласова добијених на већу.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Генетска истраживања и у Лесковцу