Породице убијене у Ђаковици живеле на истом улазу, отели их истог дана

В. Црњански Спасојевић Д. Зечевић

29. 08. 2019. у 09:02

Породице убијене у Ђаковици живеле на истом улазу, отели их истог дана

Фото Танјуг Вељко Одаловић

Ускоро договор о остацима Шутаковића и Петровића. Недељка и Даринку, са тројицом синова између 10 и 18 година, киднаповали су из станова терористи ОВК

ПОРЕД посмртних остатака петоро чланова породице Шутаковић, предају родбини у Институту за судску медицину у Приштини чекају и тела брачног пара Петровић. Радмила (1939) рођена је у Ђаковици, а Мића (1935), некадашњи судија поротник у Општинском суду у Ђаковици и пензионисани полицајац, родом је из Ужица.

Прочитајте још: ЖРТВЕ ИЗ ЂАКОВИЦЕ: Приштина не да тела рођацима

Они су, као и Шутаковићи, живели до 1. јула 1999. у Улици Милоша Обилића, блок 3, улаз 19, у новим зградама на излазу из Ђаковице. Петровиће и Шутаковиће - Недељка и Даринку, са тројицом синова између 10 и 18 година, киднаповали су из станова терористи ОВК. До прошле године водили су се као нестали, да би на крају њихова тела била пронађена у масовној гробници познатој као "Бункер".

Тако су распршене и последње наде породице да је брачни пар жив. Наиме, УН мисија је после сукоба на Космету, 1999. године, доставила српском Тужилаштву за ратне злочине информацију да су Петровићи живи и да се налазе у логору или заробљеништву.

Прочитајте још: Две деценије чекају сахрану најмилијих

Од почетка ове недеље представници Комисије за нестале Владе Србије и чланови породица убијених покушавају са Приштином да обаве примопредају тела. Камен спотицања је инсистирање привремених институција да се посмртни остаци предају на граници са Црном Гором. Како сазнајемо, договор је ипак на помолу.

Када се примопредаја коначно обави, Петровићи ће бити сахрањени у породичној гробници у Ужицу, а Шутаковићи у Андријевици, у Црној Гори, где им је већ подигнут споменик.

У непосредној близини зграде у којој су живеле две породице, на периферији Ђаковице, налазила су се најмање четири логора у којима су држани и убијани Срби и други неалбанци. Ова зона била је под командном одговорношћу браће Рамуша и Даута Харадинаја.


"Бункер" је прва локација у Ђаковици коју су заједничким снагама претражили и ексхумирали наши и албански тимови, заједно са Еулексом.

- Тражили смо да се истраже и друге локације - потврдио је за "Новости" Вељко Одаловић, шеф Комисије за нестала лица. - Имамо доста доказа на основу којих ћемо захтевати да се процесуирају злочини. Знају се бригаде одговорне за то подручје, имамо сведоке који тачно знају људе који су били испред зграда док су извођене жртве. Доказе ћемо понудити и Хагу и нашим органима.

Масовну гробницу "Бункер" први пут су пронашли, већ у јулу 1999, италијански војници, који су открили посмртне остатке три особе. Тела су, међутим, извађена тек у јесен 2017. Претрага локације почела је у априлу 2018.


ТЕШКА ИДЕНТИФИКАЦИЈА

ИДЕНТИФИКАЦИЈА Шутаковића и Петровића, који су највероватније киднаповани, а можда чак и убијени у истом дану, трајала је дуго. Осим што су тела била затрпана смећем и псећим остацима, како сазнајемо, велики део костију био је измешан, па их је требало спојити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације