Крај епидемије малих богиња

Б. Р.

28. 08. 2019. у 16:52

Крај епидемије малих богиња

Илустрација / Depositphotos

Након готово две године од појаве заразе морбилама која је однела чак 15 живота

НИЈЕДАН нови случај оболевања од малих богиња у Србији није регистрован у последња два месеца, чиме је испуњен "услов" за одјаву епидемије, пријављене у октобру 2017. године.

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", последњи случај оболевања био је у јуну ове године, у Бору. У току ове године пријављено је укупно 15 оболелих, од чега су четири особе биле са "увезеном" инфекцијом, из Русије, Украјине, Аустрије и Македоније, док је њих 11 заражено у нашој земљи.

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 27. 8. 2019. године, на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 5.798 случајева малих богиња и 15 смртних исхода који се могу довести у везу са овом инфекцијом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Epidemija malih boginja jenjava


- Ми смо епидемију дочекали са колективним имунитетом од 81 одсто, обухват вакцинацијом у највећим градовима, Београду, Нишу, био је испод 70 одсто - каже професорка Дарија Кисић Тепавчевић из "Батута". - То показује колико је било једноставно да се вирус шири. Сада је обухват вакцинацијом 93,4 одсто. Поносни смо на то али се надамо и неопходно је да се овакав узлазни тренд настави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Batut: Većina obolelih od malih boginja nevakcinisana


У "Батуту" сматрају да је интензивна кампања о значају имунизације која је спроведена у нашој земљи довела до повећања нивоа свести о ефикасности ове превентивне мере, и то у свим групама становништва.

- Свест о значају имунизације значајно је порасла тако да се данас приближавамо том заштитном нивоу од 95 одсто, који подразумева колективни имунитет и штити од епидемијског ширења болести - каже проф. Дарија Кисић Тепавчевић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Informacije o vakcinaciji ne tražite na društvenim mrežama

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације