Две деценије чекају сахрану најмилијих

Д. З. - В. Ц. С.

уторак, 27. 08. 2019. у 22:02

Две деценије чекају сахрану најмилијих

Свирепо У масовној гробници "бункер" нађени Даринка, Недељко и синови Александар, Ђорђе и Радоман

Тела петоро Шутаковића из Ђаковице биће покопана у Андријевици. Ексхумирани из масовне гробнице 1999, тек сад идентификовани

ТЕЛА петочлане породице Шутаковић из Ђаковице, чији су посмртни остаци пронађени у масовној гробници из 1999. године, познатој као "Бункер", затрпана животињским скелетима, у наредна два-три дана биће предата рођацима и сахрањена у Андријевици, у Црној Гори. Ово су, за "Новости", потврдили сродници убијене породице.

Како нам је речено, у организацију примопредаје и сахране укључена је цела фамилија, а споменик у Црној Гори већ је направљен. У породици очекују да ће тела из Института за судску медицину у Приштини преузети на граници.

- То је наша велика рана. Убијени су само зато што су Срби. Даринкина сестра већ 20 година носи црнину - каже један од рођака, и додаје да се породица неће оглашавати док се не изврши примопредаја.

Тела Даринке Шутаковић, рођене 1945. године, њеног супруга Недељка, рођеног 1936, и синова Александра, Ђорђа и Радомана, који су имали 10, 17 и 18 година, само су нека од пронађених у овој гробници, код Фабрике "Металик", на периферији Ђаковице. Колико их још има нико од званичника није могао да потврди.

Према једној верзији, Шутаковићи су киднаповани из свог стана, у јулу 1999. Наводно, пошто су дуго чекали кров над главом, нису на време побегли, већ су остали да чувају кућни праг. Припадници ОВК су их буквално извукли из стана. Према другој верзији, породица је покушала да се склони у цркву, али је ухваћена на путу. И о њиховој смрти колају две верзије - да су убијени одмах и да су држани у заробљеништву две недеље, па затим убијени.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун потврдио је за "Новости" како има индиција да код Ђаковице постоје још две-три сличне масовне гробнице, у којима су покопана тела Срба и других неалбанаца.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ СВЕДОКА: Видео сам како Харадинај ликвидира српског полицајца- Тамо је постојало неколико илегалних затвора које је држала ОВК. У њима су људи затварани и убијани, а до данас је остало питање где се та тела налазе и колико их има. Претпоставља се да су и даље у масовним гробницама, у близини тих некадашњих затвора. Колико знам, Албанци нису спровели никакву истрагу. Напротив, покушавају да одуговлаче да се не сазна истина - каже Дрецун.


Када би се и преостале масовне гробнице из ђаковичке индустријске зоне откопале, верује се да би били нађени нови докази против премијера у оставци привремених институција Рамуша Харадинаја. Наиме, Ђаковица и околина биле су у зони одговорности њега и његовог брата Даута.

"Бункер" су први пут пронашли, у јулу 1999. године, италијански војници, и о томе сачинили записник. Они су открили посмртне остатке три особе, који су извађени тек у јесен 2017. Тада је, наиме, под притиском Београда, Еулексов форензички тим идентификовао ову локацију. Претрага локације почела је у априлу 2018. године и у њој су учествовали представници Еулекса, косовске полиције и Комисије за нестала лица Владе Србије. Скинута је плоча која затвара бункер и започето је извлачење воде, ђубрета и псећих остатака. Тако су нађени и посмртни остаци породице Шутаковић.ВИШЕ ОД 50 НЕСТАЛИХ

НА подручју општине Ђаковица, у зони одговорности Дукађини, нестало је најмање 50 Срба и неалбанаца. Рамуш Харадинај својевремено се "хвалио" да се рибе у Радоњићком језеру хране људским телима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Stani malo...

28.08.2019. 07:00

Naći odgovorne i kazniti ih maksimalno, nije bitno dali lijevo ili desno od drine!