КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије у ваздуху јуче је достигла забрињавајуће високе вредности, а до 10. септембра још алармантније ће се повећавати. Из Агенције за заштиту животне средине упозоравају да се алерген шири великом брзином по свим крајевима Србије, због чега је неопходна државна стратегија за решење овог проблема.

Амброзија се последњих година открива чак и на подручјима на којима је до сада није било, као што су градови на крајњем југу земље.

- Биљка се екстремно брзо прилагодила нашем поднебљу - каже, за "Новости", Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине. - То су непрегледна поља, хиљаде и хиљаде хектара. Највише вредности забележене су у Војводини, док граничне вредности нису пређене једино у Врању, Чачку и на Златибору.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Више места за пацијенте у "Тиршовој 2"

Једино што у овом моменту може да заустави ширење амброзије јесте велика количина кише, која би требало да пада неколико дана заредом.

- Кошење сада више нема никаквог ефекта, јер када започне цветање полен се на овај начин још више распршује - каже Мирјана Митровић. - Такве мере треба да се примењују четири до пет месеци пре цветања, што значи, већ у априлу.

Дугорочно решење било би формирање државне стратегије, која пуно кошта, али је једини могући начин уништења ове биљке.

- Важна је примена законске регулативе и инспекцију на терену, која ће да контролише како протиче уништавање корова - каже наша саговорница. - Тај план мора да се примењује следећих 10 година како би се постигао резултат.

Са ширењем полена биљке повећава се и број људи који пате од алергије и имају озбиљне тегобе. Пулмолог др Татјана Радосављевљевић каже, за "Новости", да сваки симптом треба схватити озбиљно, јер је питање момента када сузење ока може да пређе у гушење.

Фото Танјуг


- То је један од најагресивнијих алергена, који може озбиљно да оштети слузокожу - каже др Татјана Радосављевић. - Све чешће се дешава да особа постане алергична са 40 или 50 година, а да никада пре тога није имала проблема. Типични симптоми су сузење очију, свраб коже, носа, грла, запушен нос, учестало кијање, кашаљ, умор и малаксалост. Препаратима и медикаментима ова алергија, нажалост, не може да се излечи, већ само да се умање тегобе и олакша дисање.

Како би се особе алергичне на амброзију заштитиле потребно је да не излазе напоље у преподневним сатима и држе прозоре затворене у преподневним сатима, када је концентрација полена највећа. Такође, уколико се ради напољу, треба користити заштитну опрему, туширати се више пута дневно, мењати одећу како би се отклонио полен и не сушити веш напољу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ипак ће саградити "Скадар на Бојани"

УНОС И КРОЗ ВОЋЕ

ПОЛЕН амброзије може да се унесе у тело и кроз воће и поврће, упозоравају лекари.

- Главобоља, пролив и упала мокраћне бешике само су неки од симптома алергије на амброзију, за које се не зна много - каже др Татјана Радосављевић. - Тегобе су често сличне као код цревног вируса, док је заправо у питању амброзија.