Период јефтине кафе учврстиће положај Бразила и Вијетнама

Танјуг

недеља, 25. 08. 2019. у 19:44

Период јефтине кафе учврстиће положај Бразила и Вијетнама

Илустрација / Depositphotos

Најнижа цена кафе у посљедњих 13 година резултираће маргинализацијом већине произвођача, а учврстиће положај држава које су знатно модернизирале производњу, попут Бразила и Вијетнама, оценили су аналитичари

Најнижа цена кафе у посљедњих 13 година резултираће маргинализацијом већине произвођача, а учврстиће положај држава које су знатно модернизирале производњу, попут Бразила и Вијетнама, оценили су аналитичари тог тржишта.

Све опсежније увођење механизације и нових технологија у узгоју кафе резултирало је растом продуктивности код та два највећа светска произвођача које конкуренти из Јужне Америке и Африке тешко могу да прате, пише Пословни дневник.

"Бразил и Вијетнам имали су константно повећање продуктивности, а остале државе нису", тумачи Џефри Сакс, директор Центра за одрживи развој на универзитету Колумбија.

Према подацима америчког министарства пољопривреде, те две државе данас производе више од половине светског рода кафе, а удео им и даље расте.

Водећи Бразил сам снадбдева светско тржиште са 37 одсто кафе, а јасан знак повећане продуктивности је прошлогодишњи податак о рекордних 62 милиона врећа, што је остварено упркос томе што се површина под насадима кафе већ шесту годину смањује.

Вијетнамска производња такође расте, док је Колумбија рекордни род посљедњи пут забележила почетком 90-их година, док је у Гватемали рекорд остварен пре 20 година.

Подаци Организације за храну и пољопривреду Уједињених народа (ФАО) показују да је просечни принос бразилских фарми у последњих 10 година оштро порастао, за више од 40 одсто на 1,5 тона по хектару.

Вијетнам је просечни принос повећао за 18 одсто на 2,5 тоне по хектару.

Колумбија је такође повећала принос за солидних 12 одсто, али се он креће око тоне по хектару.

Код средњоамеричких произвођача забележен је пак пад од три одсто на слабих 600 килограма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације