МЕЂУ најбахатијим возачима, које је полиција открила на српским путевима ове године - издваја се једна уочљива заједничка карактеристика: потпуна алкохолисаност, са промилима алкохола у крви, због којих је очекивано питање - како су уопште ушли у аутомобил. Из Министарства унутрашњих послова су, за "Новости", издвојили примере насилничке вожње који се сврставају у најдрастичније случајеве саобраћајних прекршаја ове године, а могли би и да се сврстају у рубрику "веровали или не".

Осим што су "мртви пијани" сели за волан, за све ове возаче карактеристично је што су прекршај учинили у мањим местима и градовима широм Србије. Неславни, црни, рекордер са ове листе је возач коме је у крви откривено чак 4,23 промила!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Наше Анђела и Цеца су сада међу анђелима (ФОТО)

- У месту Горња Грабовица, код Ваљева, један возач је управљао путничким моторним возилом под дејством алкохола - имао је 4,23 промила алкохола у организму. Возач је изгубио контролу над возилом, слетео са пута у канал и задобио лаке телесне повреде. Против возача је поднет захтев за покретање прекршајног поступка за прекршаје насилничке вожње и поступак је у току - кажу из Министарства унутрашњих послова.

СЛИЧАН случај догодио се недавно код Кањиже.

- Припадници саобраћајне полиције су 17. августа у месту Ором зауставили возача путничког возила у стању потпуне алкохолисаности, са 4,21 промил алкохола у организму. Задржан је на трежњењу у службеним просторијама и против њега је поднета прекршајна пријава због насилничке вожње - наводе из МУП, додајући и да је против њега поступак у току.

На неславној листи налази се и особа из Футога, коју је полиција зауставила 23. марта ове године. Овај возач је имао 3,95 промила алкохола у организму! Спроведен је на трежњење и он је зарадио прекршајну пријаву због насилничке вожње.

- У саобраћајној незгоди у Сомбору, која се догодила 9. јуна ове године, учествовала су два путничка возила - откривају из МУП. - Један од возача био је у стању потпуне алкохолисаности (3,56 промила алкохола), а други у стању средње алкохолисаности (0,53 промила алкохола). Један од возача задржан је на трежњењу у службеним просторијама, и против те особе је поднета кривична пријава због изазивања саобраћајне незгоде, као и прекршајна пријава због одбијања да се подвргне анализи психоактивних супстанци у организму. Против другог возача, који је био у стању средње алкохолисаности, поднета је прекршајна пријава.

ПОСЛЕДЊИ на "топ-листи" насилника у саобраћају је возач са југа Србије.


- Саобраћајна полиција је у Прокупљу 5. августа ове године зауставила возача путничког возила у стању потпуне алкохолисаности са 3,43 промила алкохола у организму - кажу из МУП.

ТРАКТОРИСТА ПОЛИЦИЈА је недавно у Мионици затекла пијаног возача нерегистрованог трактора који је имао саобраћајну незгоду. - Он није имао возачку дозволу ни за једну категорију моторних возила, а био је у стању потпуне алкохолисаности од 3,32 промила алкохола у организму. Пресудом Прекршајног суда, осуђен је на казну затвора од 45 дана и новчану казну од 256.000 динара - рекли су нам у МУП.М. М. Р.

Након трежњења, против њега је поднета прекршајна пријава због насилничке вожње, а пресудом је осуђен на казну затвора у трајању од 40 дана, на новчану казну у износу од 120.000 динара и изречена му је заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од девет месеци, као и 15 казнених поена.

Из полиције најављују да ће и у наредном периоду спроводити појачане мере "на откривању и санкционисању прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања, управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОВРЕЂЕН ВОЗАЧ ИЗ СЈЕНИЦЕ: Удес на Ибарској магистрали код Краљева

Подсетимо, после низа масовних саобраћајних несрећа које су се догодиле овог лета, опет је отворена расправа треба ли пооштрити казне, радити више на превенцији кроз кампање, па чак и да ли увести обавезно саветовање са психолозима, након тешких прекршаја који у сваком тренутку могу да проузрокују смрт неког од учесника у саобраћају.


У АВГУСТУ - 25.000 ПРЕКРШАЈА

ПРИПАДНИЦИ МУП, Управе саобраћајне полиције, током акције контроле брзине кретања, која је спроведена средином августа у оквиру организације ТИСПОЛ, открили су у нашој земљи око 25.000 прекршаја прекорачења дозвољене брзине.

- Од тога је око 20.000 возача санкционисано на лицу места - саопштио је МУП, додајући да је око 5.000 возила у прекршају снимљено без заустављања.

Током ове акције, написано је 2.500 прекршајних налога због некоришћења сигурносног појаса, 400 због непрописне употребе телефона током вожње, а радарске патроле су из саобраћаја искључиле 350 возача под дејством алкохола. И током ових дана, велики број возача искључен је из саобраћаја због вожње у стању потпуне алкохолисаности.