Професор Раденовић: Враћам свој научни рад у Србију

Љ. Бегенишић

субота, 24. 08. 2019. у 21:27

Професор Раденовић: Враћам свој научни рад у Србију

Стојан Раденовић / Фото Ж. Кнежевић

После сусрета Вучића и проф. Раденовића, постигнут договор о сарадњи са београдским универзитетом: Велика ми је част што ме је председник позвао. Већа подршка младим научницима и укидање пројектног финансирања

ПРОФЕСОР Стојан Раденовић своје научне радове убудуће ће опет потписивати за Београдски универзитет. О овоме је постигнут договор у суботу на састанку председника Александра Вучића и професора Раденовића, а то значи да ће се чувени математичар "вратити кући" након што је годину дана радове потписивао за Универзитет у Саудијској Арабији, због чега је БУ претрпео пад од сто места на Шангајској листи.

- То је једна мала, али велика морална победа Србије, када смо успели да вратимо проф. Раденовића - рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Префесор Раденовић: Изнећу Вучићу све проблеме науке

А Раденовић је, за "Новости", навео да ће већ следећи његови радови, који прођу кроз руке рецензената и добију позитивну оцену, бити потписани за Београдски универзитет.

Вучић је, после састанка, казао да је професор само тражио разлог да поново потписује радове за наш универзитет.

- Верујем да је српска јавност, и ја малим делом, дала професору тај разлог. Не треба стати на једном случају, већ треба направити системско решење да се поштује рад - рекао је председник.

Он је пренео да је проф. Раденовић изнео неке предлоге за које мисли да су добри и поштени, и да ће, ако се спроведу, донети добре резултате. Вучић верује да ћемо успети и да Новосадски универзитет померимо напред са 900-1000. места, а Београдски да вратимо у првих 300, а онда да гледамо како да погурамо даље Нишки и Крагујевачки универзитет. Указао је на то да је данас, што је раније било незамисливо, крагујевачки Математички факултет испред београдског.

Проф. Раденовић је председнику, као решење за бољу позицију наше науке у свету, предложио већу подршку младим научницима и укидање пројектног финансирања, уместо којег би било подстицајно појединачно награђивање. Он је предложио и да се научници који раде на иностраним универзитетима финансијски подстакну да радове потписују за српске институције.

- Настојаћу да неког од њих приволим да потписује за наш универзитет - казао нам је Раденовић.

Он је председнику рекао да би држава могла да издвоји од 1.000 до 1.500 долара како би наши млади научници по светским универзитетима стављали "београдску адресу" на своје радове. Као примере, навео је др Петра Марковића, Стеву Тодорчевића, Величковића...


Председник је наложио министру просвете Младену Шарчевићу, који је присуствовао састанку, као и министру финансија Синиши Малом, да се у оквиру буџета издвоји посебан део за финансирање за Шангајску листу, који ће укључивати средства за научне радове који долазе "споља", а код којих ће у потпису стајати и српски универзитети.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нова буџетска линија за напредак на "Шангајској листи"

Шарчевић је након састанка најавио да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за оснаживање Шангајске листе.

Иначе, професор је председнику скренуо пажњу на то да је он већ у годинама и да позиција БУ на Шангајској листи не треба да зависи "од једног старца".


Описујући како се осећао када је кренуо код Вучића, он каже:

- За мене је велико признање да ме прими председник, поред оволико математичара, правих бисера. Нису ми се баш ноге одсекле, али много је то за мене.


ЛАПТОП НА ПОКЛОН

- Поклонили су ми лаптоп - рекао је проф. Раденовић за "Новости". - Када смо завршили разговор, од људи из председниковог кабинета добио сам дар.

Иначе, проф. Раденовић раније је за наш лист рекао да Београдски универзитет није могао ни лаптоп да му купи, па је из егзистенцијалних разлога морао да "пређе" на Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

električar

24.08.2019. 21:47

Dali je moguće ? "Budjenje" posle ovakvih "propusta" ... Je li ovo neka priredba za decu ?

Реално

24.08.2019. 22:18

Жив нам био професоре 100 година, ал` од "научних ленштина" нико вајде није видео!

Kole

24.08.2019. 22:19

Svaka cast profesore, zasluzili ste mnogo, mnogo vise od onoga sto ste dobili od drzave. Nadam se da ce greska biti ispravljena. Evo, sad ce se za osvojenu srebrnu medalju u kajaku dati nagrada iz budzeta od 30.000 evra i penzija 120.000din od 40.g takmicaru koji je u punoj zivotnoj snazi pa bi bilo red da i vas drzava, za svaki objavljeni rad nagradi, a moglo bi i malo veca penzija od tih 45.000 din.

R Marković

25.08.2019. 14:24

Njegovi radovi govore o njegovoj umnoj i matematičkoj veličini. Ali, drago mi je, što je se i vaša novina uključila da nematematičkom svetu predstavi ovog divnog čoveka. Narod je video koliko skromno živi.