Летњи распуст се за основце и средњошколце приводи крају, до почетка школске године остало је недељу дана, а у продавницама и књижарама већ се примећују гужве, јер најважнији задатак за родитеље је да обезбеде уџбенике и школски прибор.

Шта очекује ђаке у новој школској години? Судећи према најавама из Министарства просвете, акценат ће бити на технолошком напретку.

- Имаћемо већи број дигиталних учионица. У нову школску годину улазимо са дигитализацијом, која ће обухватити све прваке и ђаке другог, петог и шестог разреда у 500 великих школа. Од 15. септембра ћемо, уместо прошлогодишњих 2.000 дигиталних учионица, имати 10.000. За две године све школе ће бити дигитализоване, са око 30.000 учионица. То су само неке од новина - речено је, за "Новости", у Министарству просвете.

Такође, од септембра све школе ће имати електронске дневнике, а у информатичке кабинете биће уложено око 900 милиона динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За три године 1.500 беба више

Када је реч о изменама у плану и програму, за ученике другог и шестог разреда основне школе тај план је реформисан, као и за други разред гимназије.

Оно што није ново ни за ђаке ни за родитеље јесу трка за набавку уџбеника и школског прибора и брига како то све да се плати. Јер опремање једног ђака кошта између 150 евра, колико треба издвојити за првака, до 250 евра, колико кошта опремање старијих ученика.

Поласку у школу највише се радују прваци, а књиге за ђака првака коштају од седам до осам хиљада динара, ранци су између 1.000 динара, на пијацама, и 10.000 динара, по продавницама, а прибор треба платити око 2.000 динара.

То нам потврђује и мајка једног првачића из Београда.

- Књиге смо платили 7.000 динара, ранац 5.000, прибор (свеске, оловке, бојице, фломастере, гумице, зарезаче...) 2.000 динара. Укупно 14.000 динара, и то је доста скупо - каже наша саговорница.

ЈЕДНОСМЕНСКА НАСТАВА У 204 ШКОЛЕ Једна од новина ове године је и увођење једносменске наставе у 204 школе у Србији, што подразумева да ће деца пре подне бити на настави, а после подне ће имати слободне активности. Министарство просвете предложило је 50 активности на које ће ученици моћи да утроше поподне, а свака школа ће бирати оно што јој одговара у зависности од интересовања ђака и наставног кадра.

За старије разреде уџбеници су скупљи од два до три пута и коштају између 15.000 и 20.000 динара, плус школски прибор, који је за децу виших разреда обимнији и, самим тим, скупљи.

Тај новац треба издвојити за школу, а додатни трошак представља куповина обуће и одеће. У обзир треба узети и одлазак на екскурзије и рекреативну наставу, чија цена је око 200 евра. Једнодневни излети коштају између 1.000 и 3.000 динара, а ту је и ђачко осигурање, за које треба платити неколико стотина динара.

Када се на папир ставе трошкови за уџбенике и пибор, плус одећу и обућу, полазак једног детета у школу кошта од 30.000 па до готово 100.000 динара.

Директори школа тврде да је све спремно за полазак ђака 2. септембра, а неке образовне установе током летњег распуста добиле су ново рухо.

Међу њима је и београдска ОШ "Бора Станковић", а директорка Рада Ракочевић каже да у школи од септембра неће бити ниједне старе оловке.

- У учионицама и кабинетима опрема је дигитализована. У свакој учионици имамо видео-бим, лаптоп или компјутер, интерактивну таблу - набраја наша саговорница. - Такође, имамо нов намештај, столарију, реновирали смо плафоне... Школа је после 40 година добила ново лице.

У ОШ "Ћирило и Методије" припреме за почетак школске године теку својим током.

- Припремамо се као и сваке године. Ове седмице имамо доста обавеза, у току су обуке, дигитализација за коју имамо комплетну опрему - рекла је, за наш лист, директорка Мануела Илић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Префесор Раденовић: Изнећу Вучићу све проблеме науке

Она напомиње да се школа посебно припрема за дочек ђака првака, којих је уписано 127, али да је све спремно и за полазак свих 930 основаца колико их има у овој школи.


РАСПУСТИ

Ове школске године ђаци ће имати зимски, пролећни и летњи распуст, док је јесењи одмор укинут, а у новембру ће предах направити за дане викенда, 9. и 10. новембра, и у понедељак, 11. новембра, када се обележава државни празник Дан примирја у Првом светском рату. Зимски распуст поново ће имати два дела, први ће почети 30. децембра и трајаће до 7. јануара, док ће други део распуста трајати од 3. до 17. фебруара. Ученици основних школа ће на пролећном распусту бити од 13. до 20. априла, а средњошколци од 15. до 20. априла. Друго полугодиште траје од 18. фебруара до 2. јуна за матуранте, а до 16. јуна за остале ученике. Средњошколци се распуштају 19. јуна, а матуранти ће се распустити између 22. и 29. маја.