Нова буџетска линија за напредак на Шангајској листи

Танјуг

субота, 24. 08. 2019. у 13:21

Нова буџетска линија за напредак на Шангајској листи

Сусрет посвећен науци и универзитету / Фото Танјуг

Министар Младен Шарчевић најавио је да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за "оснаживање Шангајске листе", односно за побољшање положаја српских универзитета на тој листи

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за "оснаживање Шангајске листе", односно за побољшање положаја српских универзитета на тој најпрестижнијој листи рангирања високошколских установа у свету.

Шарчевић је новинарима у Председништву Србије, после сусрета председника Александра Вучића с најцитиранијим српским научником у свету, математичарем Стојаном Раденовићем, а коме је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, казао да ће се посебна линија формирати приликом израде редовног ребаланса републичког буџета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Проф. Раденовић ће потписивати радове за БУ; Математичар: Укините монопол у научним пројектима

"Имаћемо посебну буџетску линију за оснаживање 'Шангајске листе', односно радова на листи цитираности и неће постојати 'центри моћи'. Нову буџетску линију ће Универзитет моћи да користи под условима које договоримо. То значи да ће неко ко ради у иностранству такође моћи да објављује радове преко Београдског универзитета", рекао је Шарчевић.

Он је најавио да ће се с ректорком БУ Иванком Поповић видети већ идуће седмице тим поводом.

Шарчевић је казао и да је професора Раденовића позвао да својим знањем и искуством допринесе и буде део тима на изради Стратегије науке и образовања која се ради за период 2020-2030.

Подсетио је и да је Скупштина Србије усвојила Закон о фонду за науку и Закон о науци и истраживањима, те да је научницима омогућено да имају сигурна примања.

Када је реч о цитираности научника, Шарчевић је навео да их има у области математике и медицине, али и да би требало да их буде више из друштвених наука.

"Више пута сам изјавио да улазимо у 5.0 револуцију, а то је филозофска револуција друштвених наука које мењају свест", рекао је Шарчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mikica

24.08.2019. 14:09

Podrzavam predlog ministra za novu budzetsku liniju za Šangajsku listu. Predlazem nesto slicno kao sto je budzetska linija za osvajace medalja u sportu. Da se svaki objsvljeni rad u zavisnosti od znacaja nagradi od 20 do 40.000 evra kao sto se nagradjuju medalje, a da se u slucaju proboja medju 50 najboljih da penzija od 150.000 din koju dobijaju osvajaci sportskih medalja od 40.g . Da izjednacimo nauku i sport.

Шатор

24.08.2019. 15:08

Плата да иде редовно, како ко договори. А бонуси по учинку, ко више направи више пара добије. Бонуси не требају бити ограничени, ко може и даје више, треба и да има више...