СЗО: Искорењивање маларије могуће, али не тако скоро

Танјуг

петак, 23. 08. 2019. у 22:28

СЗО: Искорењивање маларије могуће, али не тако скоро

Depositphotos

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је теоретски могуће искоренити маларију, али вероватно не са погрешним вакцинама и другим методама које се тренутно користе
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је теоретски могуће искоренити маларију, али вероватно не са погрешним вакцинама и другим методама које се тренутно користе.


Доктор Педро Алонсо, директор ове организације УН за питање маларије рекао је да се ова организација залаже за искорењивање маларије, али је признао да средствима која данас стоје на располагању, то вероватно неће бити постигнуто.


Он је представио резултате извештаја о процени да ли треба спровести процес искорењивања маларије, преноси АП.


Рекао је да су експерти закључили да с обзиром на постојеће неизвесности, не могу да формулишу јасну стратегију и зато не могу да предложе крајњи рок или трошкове за искорењивање маларије.


СЗО одавно размишља о идеји искорењивања маларије у свету. Прва кампања покушана је 1955. али се после десетак година од ње одустало. Деценијама здравствени стручњаци нису чак ни говорили о томе, све док Фондација Била и Мелинде Гејтс није финансијски стала иза те идеје.


"Треба нам ефикасна вакција ако желимо да ставимо маларију под контролу, а ми то једноставно немамо", рекао је Алистер Листер, декан катедре за биологију на Ливерпулској школи тропске медицине.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРВА ЖРТВА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: Преминула жена из Београда оболела од вируса који преносе комарци


Сваке године, од маларије умре око 435.000 људи, највише у Африци.


До сада је једино вирус великих богиња искорењен у људској популацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)