Стефановић: Приштина подржава џихадисте на КиМ, не желе у Интерпол да би се борили против криминала

Бета/Танјуг

23. 08. 2019. у 09:24

Стефановић: Приштина подржава џихадисте на КиМ, не желе у Интерпол да би се борили против криминала

Небојша Стефановић
Фото: Танјуг

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је данас Приштини да "не чека улазак у Интерпол да би се борила против криминала"
Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је данас Приштини да "не чека улазак у Интерпол да би се борила против криминала".

Стефановић је за телевизију Пинк рекао да Србија разговара са сваком државом о косовском захтеву за улазак у Интерпол и навео да је циљ разговора да се спречи "политизација Интерпола", додајући и да је послао писмо органима Интерпола.

Он је навео да је Приштина истицала да не може да се бори против криминала "јер је Србија спречава да уђе у Интерпол", али и да они могу да имају приступ Интерполу преко УНМИК-а.

Прочитајте још - Стефановић: Настављамо снажне активности да спречимо да тзв. Косово уђе у Интерпол


"Немојте чекати улазак у Интерпол да би се борили против криминала", рекао је Стефановић.

Он је истакао да би пријемом Косова у Интерпол "многи подаци били компромитовани", упитао је шта се то променило па се нарушава одлука која је донета прошле године на Скупштини Интерпола када је одбијен њихов захтев за пријем.

"Ми ћемо се борити до последњег тренутка", поручио је Стефановић.

СТЕФАНОВИЋ: ЏИХАДИСТИ НА КИМ ИМАЈУ ПОДРШКУ ПРИШТИНЕ


Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да приштинска власт има благонаклон однос према џихадистима који су се на КиМ вратили са ратишта из Сирије и Ирака и да је то велика опасност.

"Наше службе раде свакодневно и неће дозволити да се било каква нестабилност пренесе на централни део Србије. Свесни смо ризика који постоји, али имамо адекватне снаге које на то могу да одговоре", рекао је Стефановић.

Медији преносе да су земље Западног Балкана вратиле око 460 џихадиста са ратишта у Сирији и Ираку, од којих се 250 слободно креће без икакве контроле по територији КиМ.

Стефановић је појаснио да се ниједном српском држављанину не може забранити да уђе на територију наше земље, те да уколико постоје озбиљни безбедносни капацитети - службе безбедности, полиција, који могу да контролишу те људе, јер се зна да су били уплетени у тероризам на страним ратиштима.

Како каже, у Србији је то кривично дело, те се прате активности тих људи како не би довели у опасност грађане од могућих терористичких аката

"То што се они у неким деловима наше територије крећу на начин како се крећу показује политичку неспремност приштинских органа да на озбиљан начин сагледају тај проблем", рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Он је додао да су се многи од њих претходно борили за УЧК, да су убијали српске полицајце и војнике, али да то свет није хтео да види, а када су отишли у Сирију или Ирак онда су постали терористи.

"Све оно што смо ми говорили и указивали показало се као апсолутно тачно", навео је он и додао да повратници са ратишта из Сирије и Ирака имају политичку подршку приштинске власти јер мобилишу један део бирача на КИМ и могу да утичу на резултате избора.

"Они су у спрези са властима и са разним политичким опцијама. Када би их прогоннили изгубили би ту врсту подршке. Они то знају и зато постоји један благонаклон однос према њима што је нова опасност", закључио је министар унутрашњих послова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola

23.08.2019. 10:48

Znaci mi vec priznajemo "Pristinu" kao samostalnu zemlju, "apelujemo" na njihovu "vladu" da se bori protiv kriminala??!?Izdajice na vlasti Srbije.