Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Танјуг

четвртак, 22. 08. 2019. у 18:56

Ђорђевић и Пашалић о положају ЛГБТ популације у Србији

Фото З. Jовановић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и заштитник грађана Зоран Пашалићем разговарали су данас о положају ЛГБТ популације у Србији

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и заштитник грађана Зоран Пашалићем разговарали су данас о положају ЛГБТ популације у Србији.

Како је саопштено из његовог кабинета, Ђорђевић је подсетио да је први стратешки документ Владе који је препознао ЛГБТ заједницу као осетљиву друштвену групу, била Стратегија превенције и заштите од дискриминације за период 2013 - 2018. године, и указао да је у процесу израда новог стратешког документа у области превенције и заштите од дискриминације који ће бити израђен у складу с новом, унапређеном методологијом према одредбама Закона о планском систему.

У плану је такође и допуна прописа о забрани дискриминације увођењем експлицитне забране дискриминације у спорту на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, рекао је Ђорђевић и истакао да се у оквиру ресора којим руководи налази Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности који се бави управо овом темом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONA:U Srbiji ostaju nemogući gej brakovi, a verski bez dejstva, novina podela imovine u vanbračnim gej zajednicama

"Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности је током јуна одржао састанке с представницима удружења Labris, XY Spectrum i EGAL, који се залажу и заговарају права ЛГБТ лица у Републици Србији. Том приликом су разговарали о новом стратешком документу за период од 2019. до 2025. године. Сви грађани Републике Србије су равноправни, а ресор којим руководим се залаже за антидискриминацију и родну равноправност, што ће доношењем Закона бити подигнуто на виши ниво“, рекао је Ђорђевић.

Сектор је учествовао у раду Конференције о правима ЛГБТ особа у Ослу 13. маја 2019. године, на којој је представљен напредак Србије на "Дугиној листи“ процене положаја и остварених права ЛГБТ. Том приликом, Република Србија је похваљена за напредак.

Министар је истакао да су осим наведеног, представници Сектора за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности присуствовали у претходном периоду свим значајнијим догађајима важним за ЛГБТ популацију као што су отварање првог свратишта за ЛГБТ особе у Београду 5. априла 2019. године, обележавање Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије 17. маја и доделе "Дуга“ награде за допринос борби против хомофобије и трансфобије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације