СПРЕМАН сам да се вратим, да своје научне радове из математике поново потписујем за универзитет у Београду. Ја сам патриота, волим Србију и немам посебне услове. Могу да ми дају нешто ситно, да купе лаптоп. Ово нам је рекао проф. Стојан Раденовић, након што је председник Александар Вучић изјавио да ће дати све од себе да врати проф. Раденовића, кога је ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији, да на своје радове потписује њихов универзитет. Раденовић, иначе, спада у групу најцитиранијих математичара света, а због тога што више научне радове не потписује за универзитет у Београду, он је пао на Шангајској листи за 100 места.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАД НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ: Профа из подрума вукао нас ка елити

- Сада ми је брига како да вратим проф. Раденовића - рекао је Вучић. - То је човек којег је Томислав Николић својевремено одликовао на понос наше државе, а ја ћу дати све од себе да га, када истекну сви ти уговори, вратим и да потписује све своје научне радове за Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК О ВРСНОМ СРПСКОМ МАТЕМАРИЧАРУ: Даћу све од себе да вратимо проф. Раденовића

Да би се Раденовић "вратио" на Београдски универзитет потребно је испоштовати одређену процедуру.

- Листа најцитиранијих научника објављује се 15. септембра, а надам се да ћу на њој остати - каже проф. Раденовић. - Са Арапима ми је истекао уговор. Када буде објављена та листа, имам месец и по да променим адресу. Формално, све ће се знати до краја године.

ЛАКШЕ У СВЕТСКУ ЕЛИТУ НЕГО У САНУ ПРОФЕСОР Раденовић каже да је неколико пута лакше бити на листи 100 најцитиранијих научника света, него постати члан САНУ: - Да бисте постали члан САНУ, морате да знате одређене људе, да им објашњавате ко сте и шта сте. За листу најцитиранијих научника света морате имати радове који се оцењују непристрасно.

Каже, нема посебних услова. Одазваће се ако буде позива из министарства.

- Мени је циљ моја држава. Мој отац је био солунски борац, ја сам патриота. Одавно сам могао да одем у иностранство, на Харвард, али нисам хтео на Запад - прича проф. Раденовић.

Иначе, професор Раденовић је оштро критиковао и нашу научну заједницу и сматра да није проблем у новцу.

- За науку је потребна посвећеност, помало и фанатизам - каже он. - Неки наши научници у институтима примају огромне плате а не раде ништа. Није тачно да држава не даје новац, већ је он погрешно распоређен. Ако научник има плату 180.000, то га чини духовно лењим, или ако вози скуп "мерцедес", он мисли о њему, а не о науци. Држава није ни свесна колико много новца даје за науку, а по институтима кукају како им се не даје. Истина је да некима треба дати више, а некима ништа. Поједини научници ни минималац нису заслужили.