ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ НОВИНАРА НА КиМ: Славуј и Перенић нису заборављени

В. Н.

среда, 21. 08. 2019. у 21:46

ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ НОВИНАРА НА КиМ: Славуј и Перенић нису заборављени
Удружењe новинара Србије обележилo 21. годишњицу од отмице чланова новинарске екипе Радио Приштине, који су на радном задатку киднаповани на путу између Велике Хоче и Зочишта

КОЛЕГЕ новинари, чланови Удружења новинара Србије и његовог огранка са КиМ обележили су 21. годишњицу од отмице Ђуре Славуја и Ранка Перенића, чланова новинарске екипе Радио Приштине, који су на радном задатку киднаповани на путу између Велике Хоче и Зочишта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Еулекс потврдио да је новинаре Радио Приштине киднаповао ОВК, па затворио истраге

Владимир Радомировић, председник УНС, опоменуо је да је место где су киднаповани новинари Радио Приштине, место трагедије не само за српске, већ и за све новинаре на свету.

- Захваљујући нашој упорности коначно имамо неке помаке у истрази. Никада не сме да се заборави и понови оно што се догодило Славују и Перенићу. УНС ће радити на томе да починиоци ових злочина буду пронађени и кажњени - навео је Радомировић крај спомен-плоче постављане осам пута на месту отмице киднапованих колега.

Будимир Ничић, председник УНС на КиМ, казао је да колеге нису задовољне пресудом изреченом рушитељу спомен-плоче Шабану Бериши.

- Рушитеља плоче казнили су на три месеца и са 200 евра новчано, али ми нисмо задовољни том пресудом јер је полиција у извештају навела да је дело етнички мотивисано - казао је Ничић.

Окупљени су поручили да неће одустати од борбе за то да пронађу одговоре шта се десило колегама који су 21. августа 1998. године кренули на радни задатак. Иначе, на КиМ је убијено и киднаповано 14 новинара, а Нино Брајовић из УНС најављује да ће сви добити спомен-плоче, без обзира на националну припадност. Прва плоча биће постављена Љубомиру Кнежевићу, дописнику "Политике", "Јединства" и Радио Београда, киднапованом у околини Вучитрна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)