ПЛАТЕ медицинских сестара и техничара могле би да порасту 15 одсто, сазнају "Новости". То би за медицинске сестре у болницама и клиничким центрима, у просеку, било по 6.200 динара више. Тако би њихова месечна зарада, без минулог рада и додатака, била око 47.500 динара. Корекција зарада која се, према речима министра Златибора Лончара, очекује за три-четири месеца, према сазнањима "Новости", планирана је и за лекаре, али у мањем проценту него за сестре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Биће плата 500 евра, медицинским сестрама повећање

Проценат повећања још није дефинитивно утврђен, али на иницијативу председника Александра Вучића да медицинске сестре и техничари добију максимално могуће повећање, ресорно министарство, према сазнањима "Новости", тренутно прави калкулацију за повећање од 15 одсто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Повишица зауставља одлазак медицинара

У здравственом систему Србије има око 54.000 медицинских сестара и техничара.

- Ићи ће се на максимално могуће повећање плата за сестре које реално може да се финансира из здравствене касе, а да ли ће то бити баш читавих 15 одсто или, ипак, нешто мало мање, наше службе тренутно прерачунавају - каже извор "Новости" из Владе Србије.

Медицинске сестре и техничари са средњом стручном спремом, конкретно у Клиничком центру Србије, сада са коефицијентом 13,11 имају 41.368 динара, а у интензивној нези 42.890 динара, без минулог рада и додатака. То је, како показује евиденција о зарадама у КЦС, готово 40 одсто више него деценију раније. Они су, рецимо 2009. године, са истим коефицијентом радили за 29.173 динара месечно, а у интензивној нези за 30.150 без минулог рада и додатака.


Од почетка године сестрама плате већ увећане за 12, а лекарима за 10 одсто Фото Н. Скендерија

У здравственој каси, у коју се месечно слива здравствени допринос по стопи од 10,3 на зараде и пензије, за ову годину рачуна се на укупно 273,9 милијарди динара, од којих је 113,1 милијарда већ пројектована за плате запослених у здравству, које су од јануара сестрама увећане за 12, а лекарима за 10 одсто. Незванично нам је потврђено да би здравствена каса могла да поднесе још неки проценат повећања, с обзиром на то да су ранијих година издвајања за плате достизала половину укупних здравствених прихода од доприноса.

- Ово ће бити трећа година заредом у којој ће медицинске сестре имати највеће повећање плата, али на реалној основи - рекао је министар Лончар.

Инисистирање председника Вучића да управо медицинске сетре највише осете раст БДП мотивисано је жељом да се сачува здравствени кадар. Анализа одлива, за који надлежни кажу да је у нашој земљи мањи него у неким околним, показује да из здравства у иностранство више одлазе медицинске сестре и техничари него лекари. Зато је и за овај кадар уведена стимулативна мера запошљавања најбољих матураната медицинских школа, као што су досад више пута запошљавани најбољи дипломци медицинских факултета.

СПРЕЧАВАЊЕ ОДЛИВА РАДНИКА

НАЈАВЉЕНО повећање плата за сестре, и видећемо колико за лекаре, свакако појачава утисак да здравствени радници у Србији имају перспективу и да ће се смањити одлив кадрова, нарочито младих - сматра Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити. - Ово су значајни помаци напред, а не минимални, од два-три одсто, као што је било раније. Сугестија је да и за немедицинске раднике повећање буде веће од процента увећања минималне зараде.