Жена (84) из Београда, која је била хронични болесник и оболела од грознице Западног Нила,умрла је на Инфективној клиници у Београду.


То је прва жртва која се може довести у везу са грозницом Западног Нила, вирусног оболења кога преносе заражени комарци.


Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у Србији је до данас регистровано троје оболелих од грознице Западног Нила, док је једна особа, иначе хронични болесник, умрла.


До 15. августа, у земљама ЕУ регистровано је шест смртних исхода који се могу довести у везу са обољевањем од грознице Западног Нила, и то у Грчкој четири и у Румунији два.


У истом периоду, пријављено је 68 случајева обољевања код људи од грознице Западног Нила, у Грчкој 48, Румунији осам, на Кипру пет, у Италији три, Мађарској два, те по један случај у Бугарској и Француској.


Инфекција вирусом западног Нила на подручју Србије први пут је регистрована 2012. године. Највише оболелих било је прошле године, када је оболело 415 особа, а од тога 36 људи је умрло.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ево у којих осам градова у Србији има комараца заражених вирусом Западног Нила!


Грозница Западног Нила је вирусно оболење које се преноси убодом зараженог комарца. Преносилац је Цулеx пипиенс, врста комарца који је домаћин. Главни резервоар заразе су различите врсте птица у којима се вирус одржава, док је човек случајни - слепи домаћин, и инфекција се са њега даље не преноси.