ПРВА ЖРТВА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: Преминула жена из Београда оболела од вируса који преносе комарци

Танјуг

20. 08. 2019. у 13:53

ПРВА ЖРТВА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: Преминула жена из Београда оболела од вируса који преносе комарци

Фото: Depositphotos

Жена (84) из Београда, која је била хронични болесник и оболела од грознице Западног Нила,умрла је на Инфективној клиници у Београду
Жена (84) из Београда, која је била хронични болесник и оболела од грознице Западног Нила,умрла је на Инфективној клиници у Београду.


То је прва жртва која се може довести у везу са грозницом Западног Нила, вирусног оболења кога преносе заражени комарци.


Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у Србији је до данас регистровано троје оболелих од грознице Западног Нила, док је једна особа, иначе хронични болесник, умрла.


До 15. августа, у земљама ЕУ регистровано је шест смртних исхода који се могу довести у везу са обољевањем од грознице Западног Нила, и то у Грчкој четири и у Румунији два.


У истом периоду, пријављено је 68 случајева обољевања код људи од грознице Западног Нила, у Грчкој 48, Румунији осам, на Кипру пет, у Италији три, Мађарској два, те по један случај у Бугарској и Француској.


Инфекција вирусом западног Нила на подручју Србије први пут је регистрована 2012. године. Највише оболелих било је прошле године, када је оболело 415 особа, а од тога 36 људи је умрло.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ево у којих осам градова у Србији има комараца заражених вирусом Западног Нила!


Грозница Западног Нила је вирусно оболење које се преноси убодом зараженог комарца. Преносилац је Цулеx пипиенс, врста комарца који је домаћин. Главни резервоар заразе су различите врсте птица у којима се вирус одржава, док је човек случајни - слепи домаћин, и инфекција се са њега даље не преноси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Chechen

20.08.2019. 14:49

U Čečeniji je zabeleženo pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa padom smokve sa drveta u Grčkoj... Je li ili nije?

Bonaparta

20.08.2019. 15:26

Komarci koje su inficirali Amerikanci!? Kakvo nam zlo još nisu učinili?

Mala

21.08.2019. 01:34

@Bonaparta - Kako su ti Amerikanci krivi za groznicu Zapadnog Nila? Jest Amerika od sve zemalja na svet Zapadno?? Virus je dosao iz Zapadnog Nila u Ugandi u Africi. Nema veze sa Amerikom.