Овогодишња "Недеља поноса" почеће 9. септембра, а биће завршена 15. септембра "Поворком поноса", која ће кренути са београдског трга Славија, најавили су данас организатори.

На конференција за медије поводом предстојеће "Параде поноса" и "Недеље поноса", коју организује "БеоградПрајд", Иван Ђурић из Иницијативе младих за људска права истакао је да мото овогодишњег Прајда гласи "Не одричем се".

Тај слоган има личну и ангажовану ноту, јер, како објашњава Ђурић, то значи не одрећи се личних права, вредности слободе и једнакости, а одрећи се хомофобије и страха у којем, како је рекао, неки желе да живимо.

Организатори су саопштили да је Београд кандидат за "ЕуроПрајд", за 2022. годину.

Титула еуропрајда био би годишњи догађај, с обзиром да је у Београду највећи прајд који се одржава у региону од свих држава које нису чланице ЕУ, поручио је Михаиловић.

Прочитајте још - Одржана пета парада "Понос Србије"


"Кандидатура се фокусира на томе да смо трпели екстремну дискриминацију 30-40 година касније у односу на Европу. ЕуроПрајд би додатно оснажио нашу мрежу, а и допринео би промовисању европских вредности", додао је он.

Упитан кога очекује од политичара на "Прајду", Михаиловић је казао да очекује да ће доћи премијерка, али и остали из министарстава укључени у побољшање положаја и права ЛГБТ заједнице.

"БеоградПрајд је само круна и највидљивији начин наше борбе која траје сваки дан у години", закључио је Михаиловић.

Рута овогодишње Поворке поноса биће Трг Славија, Краља Милана, Теразије, Трг Николе Пашића, Кнеза Милоша, Немањина, са завршним концертом који ће у парку Мањеж почети у 19.30 часова.