ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХИЊА МАНАСТИРА БЕШКА: Претили су нам да је све њихово, да ће нам узети као и Косово!

М. СЕКУЛОВИЋ

18. 08. 2019. у 15:19

Албанци провоцирали монахиње у манастирском комплексу на острву на Скадарском језеру. Двадесетак мушкараца претило: "Ово је све наше". Уследио одговор: "Ово је Христово и не одлазимо"

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХИЊА МАНАСТИРА БЕШКА: Претили су нам да је све њихово, да ће нам узети као и Косово!

Сестринство манастира Бешка / Фото: З.Јовановић

АЛБАНЦИ из Бесе, надомак Мурића, "појачани" сународницима пристиглим са ко зна које стране, провоцирали су у среду монахиње у манастирском комплексу на острву Бешка, на Скадарском језеру.

Речи митрополита црногорско-приморског Амфилохија, да му се јавила игуманија манастира Благовијести мати Фотина и казала да су их напали Шиптари из Скадра, Улциња и неки који живе у Америци, тврдећи да је све то њихово и да припада Албанији, за "Новости" је потврдила и монахиња Варвара. Она је, према традиционалном православном обичају дочекивања гостију, дочекала и ову групу од двадесетак људи, коју је бродићем довезао човек по имену Рамадан или Рамазан, из места Беса надомак Мурића, на обали језера.

- Било је међу њима неколико жена и деце. Дочекала сам их са "Добар дан". "Мердита", одговорили су, и додали да су из Албаније. Почели су да снимају, после чега сам их упозорила да за то немају благослов. "Добро, добро", казао је један подругљиво, и наставио да снима, упркос још једном упозорењу.

Ја сам овде био и раније, казао је, и поново се мати Фотини обратио подругљивим тоном, питајући чија је манастир светиња.

- Српске православне цркве - уследио је одговор.

- Никада није била католичка? - наставио је да провоцира човек који је говорио на албанском, док су му речи наше игуманије превођене.

- Никада! Црква је окренута према истоку, а католичке богомоље према западу. Остао је без речи - наводи, за "Новости", монахиња Варвара.

- А где је она Албанка? - настављао је да провоцира незнанац у напетој атмосфери, мислећи на сестру Стафанију, која је Српкиња из Враке у Албанији.

- Ово је све наше! Узећемо вам све, као што смо узели Косово. Биће ово наше, моје - преводила је сестра Стефанија речи побеснелог Албанца.

Одговорила му је:

- Ово није ни моје ни твоје, већ Христово.

- Када ћеш отићи одавде? - обратио јој се поново тај човек.

- Када умрем. Такав завет сам дала - казала је монахиња Стефанија.

Фото: З.Јовановић


Група туриста из Енглеске, којој је све превођено, била је у шоку, прича за "Новости" монахиња Варвара, која, као и остале сестре, сведочи о новим провокацијама којима су изложене.

Наиме, Албанци из Мурића готово свакодневно шенлуче рафалима из аутоматског оружја. Међутим, упркос свему, сестринство наставља са службом Божјом, јер своји су на своме...

Фото: З.Јовановић


МОШТИ

МАНАСТИР Брезовица (Бешка) налази се на острву. Један је од највећих манастира на језеру. Манастир датира из 14. века и чува многе светиње. Састоји се од две цркве, старије посвећене Светом Георгију и млађе, Свете Богородице.

Фото: З.Јовановић


ПОЛИЦИЈА

"НОВОСТИ" сазнају да је инцидент пријављен припадницима барске полиције. Они су одмах дошли и узели изјаву од мати Фотине. Засада није познато шта је поводом инцидента предузето.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Čikiriz

18.08.2019. 16:01

Nikakve spomenike materijalne kulture nema ovaj nesrećni narod. Suština njihovog etničkog bića je pljačka! Materijalna i duhovna. To samo znaju da rade! Ali kad dobiju po ruci i prstima prestaće.

Соломон

18.08.2019. 16:14

Opet Iliri tj Albanci bivši katolici i pravoslavci a sada muslimani žele srpske manastire kao turističke atrakcije.

драгана

18.08.2019. 19:53

@Соломон - A Srbima decenijama nisu služile ni kao turističke atrakcije.Sada jesu.

Милош

18.08.2019. 16:21

Старе су то јуначине. А нама, Срби, бију браћу, жене и мајке, а ми ћутимо као последње кукавице.

Milivoj

18.08.2019. 16:33

S' jedne strane se prica o moci, a s' druge strane nas par albanaca maltertira uz blagoslov svih ostalih. Srbija stoji na prostoru propadanja i serviranja o boljem sutra.. koje posle koliko vremena ne ni doci. Molim da se posalje vojska na prostore gde zive Srbi i gde su nase svetinje, a ne da se dozvoljava gazenje i prljanje...

Vatro Marx

18.08.2019. 16:38

Nije samo dasu slozni, ujedinjeni okupatori su ustanju da kupe sve Srpsko, dok Srbin ne obraca toliko paznju , oni koriste svaku priliku. Znate onu para vrti gdje burgija nece. Siptari su na zapadu tako postupili. Tako je bilo i za vrijeme Milosevica, nisu imali pojedini drugog resenja. Prodati i bjezat za Srbiju, niikakve buducnosti ni garancije, nisu imali.

djole

19.08.2019. 10:12

@Vatro Marx - Tako je bilo i za vreme Broza, ali i za vreme odvratnog jugrosloveni Aleksandra Karađorđevića koji je direktni krivac za problem sa Albancima, ali i za propast srpskog naroda u Krajini, Slavonini i Srpskoj Baranji. Baranji koju je lično poklonio Hrvatima. Hrvatsku državu je napravio Aleksandar, a Broz je samo proširio na otete italijanske teritorije Istriu i Dalmatiu.

BRATEE

18.08.2019. 17:54

Da li postoji na ZEMLJI neka institucija koja moze da stane u zastizu ovih monahinja ...manastira i SVIH PRAVOSLAVNIH SVETINJA ...da ovi zlikovci ne maltretiraju vise taj neduzni narod...Da li mi kao nacija imamo neko pravo na nešto ...pitam seee !!!

mama

18.08.2019. 18:33

Sve treba prijaviti Porti u Moskvi iCarigradu i traziti zastitu pravoslavne crkve!Hitno!

Miša Drago

18.08.2019. 19:15

dokle bre da se iživljavaju šiptarske seljačine? Ljudi jel misli neko da će na dobro da izadje?

TIG

18.08.2019. 19:39

pa kad mogu na kaludjerke ti ponosni jaki nepobedivi. nikada necete videti kako brzo trce i nestanu posle nekih takvih akcija, sto se ne pojave u javnost i kazu ko su i sta su radili? kukavicluk trajno nemoze u toj regiji opstati tako ce nestati Siptari kako se i pojavili iz nista u haosu okupacije tudje velesile

Čikiriz

18.08.2019. 23:07

Mija Pećanac@Sramota,ti i ne znaš gde je Beška! Kakav Kfor? To je na skadarskom jezeru čoveče!

Maki

19.08.2019. 09:12

udruzili se braca crnogorci i siptari pa udarili na nesto sto je Srbima najsvetije

Kazo

19.08.2019. 13:53

Šiptari , samo malo strpljenja , drugo poluvrijeme samo što nije počelo , a onda hehehe !

Vatro Marx

19.08.2019. 16:51

Pitam odgovorne u vladu Srbije da de desiono najgore tko snosi odgovornost. Dasenebi desiló morase sto prije preduzeti najstrozije mjere, manastiri i sve crkve morajubiti zasticeni 100% od tih koji nemaju nikakvog sazaljenja, milosti istraha. Nemoze se i nesmije se napravitinikakva propust, ni slucajno. Sta na sveovo kaze Srpska vlada, voleo bi da cujemnjihovo misljenje.