Хелга Пијаже: Нови ратови водиће се због воде!

Јелена ДИНЧИЋ

18. 08. 2019. у 22:02

Хелга Пијаже: Нови ратови водиће се због воде!

Хелга Пијаже / Фото В. Данилов

Хелга Пијаже оснивач фондације "Страст мора": Загађења мора и океана су сваког дана све већа. Србија је права оаза јер има реке и језера

ПОПУЛАЦИЈА у целом свету све више расте, а воду све мање прерађујемо иако је свака кап право благо. Подаци који сведоче о загађењима мора и океана су сваког дана све лошији, и свакако је извесније да ће се у годинама које долазе највише ратова водити због воде која је свима потребна и без које не можемо да живимо. Оне земље које поседују реке и језера, а међу којима је и Србија, су праве оазе и то морају ценити и чувати.

Овако говори, у интервјуу за "Новости", Хелга Пијаже, оснивач фондације "Страст мора", која је као члан познате породице у чијем власништву је један од водећих брендова производње сатова и накита, искористила утицај како би широм света радила на програмима заштите животне средине, а пре свега мора, река и океана:

Људи данас нису свесни са каквим непоштовањем се односе према водама и колико су ти поступци опасни за будуће генерације. Мисија фондације је да едукујемо децу широм света о важности воде, опасностима са којима се суочавамо и о решењима која су пред нама. Вода нам даје снагу, а океани производе око 50 одсто нашег дневног кисеоника.

* Да ли је и у овом случају едукација најмлађих могуће решење проблема?

- Циљ нам је да постигнемо да се у сваком резреду у основним школама широм света, када се све сабере, барем пет сати годишње прича о води и њеном значају, односно о еколошким темама. У данашњем свету модерних технологија морамо да се изборимо да што више говоримо о проблемима који нас муче и са којима се сусрећемо. Хоћемо да едукујемо децу од малих ногу како да стичу здраве навике које се односе на очување вода.

И СРБИЈА ДЕО ПРОЈЕКТА * ОБЈАВИЛИ сте недавно и књигу "Вода је живот", својеврсну "визију 21. века" у којој се комбинују информације које разумеју и деца и одрасли. - Објављени су и радови победника уметничких такмичења која организујемо већ три године. Свако у књизи говори о води на свој начин. План нам је да у наредном периоду уврстимо и радове ученика из једне школе из Србије. Изабрана школа добиће посебну заставу да је члан нашег пројекта, а ученици ће сами осмислити теме које ће приказати на креативан начин.

* Светска истраживања све више указују на страшне чињенице нестајања подводног света. Ко више уништава воде наше планете, појединци или компаније?

- Тешко је то рећи, а не заћи у дубље политичке сфере. Зато се трудим да се што више базирам на образовању, пре свега деце, и то кроз уметност. Али, свакако не може се прескочити чињеница да су воде све топлије, што утиче на живот подводног света. Огромне су и количине отпада које се нагомилавају и све је то опасно по људе. Јер, све се то враћа нама, вода постаје отрована, а наша будућност у опасности. Можда бисмо огромне количине отпада могли брже да очистимо када би били постављени сателити који би снимали водене површине и указивали где се смеће нагомилало.


* Да ли сматрате да је пластика највећи узрок загађења вода?

- Пластика је веома добар изум, али само ако се користи на прави начин. Ако узмемо пластичну чашу, попијемо воду, бацимо је, и ако она заврши у некој реци или океану, нисмо ништа постигли. Само израчунајте, током једног авионског лета колико се чаша подели путницима... Када се тај број помножи са свим летовима током једног дана, збирне цифре које добијемо су фрапантне, а сва та пластика углавном заврши у океанским водама.* Активности ваше организације заступљене су у Монаку, Канади и многим земљама Европске уније, а за средиште на Балкану одлучили сте се за Београд?

- Београд и Србија су средиште пољопривредне индустрије на Балкану. Ми радимо у градовима са великим бројем становника јер се обраћамо школама и медијама, а Београд то јесте. Овде сам доживала диван пријем, што ме је задржало.

* Били сте лане у Србији како бисте пронашли произвођаче вода са којима је требало да се договорите о стратешком пратнерству?

- Нашли смо партнера, и радимо на постизању договора око заједничке сарадње. Када будемо могли да причамо о томе, рећи ћемо име фирме из Србије са којом ћемо сарађивати.* Један од проблема и у нашој земљи представља изливање делова канализације у реке?

- Најпаметније решење је изградња фабрика за пречишћавање воде, које и када најпрљавија вода прође кроз одређене филтере избацује само чисту течност. Оне су умногоме помогле великим светским престоницама да смање ниво загађености вода.


ПОТРЕБНИ СУ НАМ ЈУНАЦИ

* "СТРАСТ мора" подржавају многи познати људи - принц Алберт, Андреа Бочели, Мајкл Џордан... Колико они могу да утичу на људе да промене свест?

- Важно је напоменути да се свест појединаца о загађењу све више развија, као и да смо све више упућени у проблем загађења. Обичним људима су потребни јунаци како би се угледали на њих, а мени и мојој фондацији подршка познатих много значи јер се и појединци онда угледају на њих.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Čikiriz

18.08.2019. 23:04

Opljačkaće nam Albanci i vode a mi nećemo ni prstom mrdnuti. Prvo na redu su Gazivode.

dipl.agronom

19.08.2019. 00:57

@Čikiriz - Niste informisani,Rosu piju Srbi...!!A vlasnik je strani investitor...vrlo reklamiran... Nego,sta cemo sa septickim jamama u Srbiji,dok ne stigne kanalizacija...?? Pijmo flasirano...?

Perica Iz Varosi

18.08.2019. 23:09

Ако ово истина буде у будућности Србија мора под хитно да почне правити нови кинески зид !!!!!!!!!!!!

Svi lepe priče pričaju

18.08.2019. 23:54

a znanja nigde. Ko je išao kod baba i deda na selo pre 30godina, zna da nisu imali kante za đubre!!!! Sve su iskorišćavali! I oni bili nepismeni, a mi civilizovani, hahaha.

Stole

19.08.2019. 01:52

Do 15 godine sam ziveo na seoskom imanju od 20 hektara,gde god da smo isli da radimo imali smo izvor pijace vode,od prilike 8 izvora,a sada posle 40 godina jedva dva mala izvora.Vodu niko nije pokupio ,tamo vise niko nezivi.

Lilijana

19.08.2019. 08:47

Jos jedna mudra glava i naucni autoritet sa prezimenom velikog svajcarskog psihologa i oca razvojne psihologije. Kako je simbolicno sto se gospodje bavi globalnim zagadjenjem i nedostatkom svesti o tome, dok se njen rodjak bavi razvojem inteligencije potrebne da se to shvati. Zan Pijaze je dao doprinos razumevanju razvoja decjeg mišljenja, govora i inteligencije, koja se ne moze uvek izmeriti testovima kao ni decje znanje jednom ocenom. Bio je veoma cenjen na fakultetima u bivsoj Jugoslaviji.

r

19.08.2019. 12:13

pa sta ? populacija ce na kraju izumreti kao sto sve izumire i dobro i lose, bas sve, i zasto onda vi ovce trpite beskrajno izivljavanje ? zbog cega ? zivecete milion godina ? zasto ? zato sto se plasiste da zivite kao ljudi, jer ste ovce, zato

BORKO

19.08.2019. 13:57

KO TO DANAS NE VIDI I NIJE SVESTAN TOGA, TAJ NE DA JE SLEP U MOZAK, TAJ JE KRETEN NEVIDJENIH RAZMERA. SRBIJA JE NA IVICI. IGRAMO SE SVOJOM SUDBINOM, ŠTO SE TIČE VODE. LEBA MASTI I MARMELADE I VODE I PREŽIVIŠ. U SUPROTNOM AKO NASTAVIMO OVAKO DA ZAGAĐUJEMO REKE, JEZERA I IZVORE BIĆEMO ŽEDNI PORED ŽABOKREČINA I DEPONIJA PLASTIKE U VODAMA.

BORKO

19.08.2019. 14:07

KOLKO SU TI PLATILI DA KAŽEŠ KAKO SRBIJA IMA REKE I JEZERA. ZA PEDESET GODINA ISTO ĆE BITI I U ARAPSKIM ZEMLJAMA I U SRBIJI. MI ĆEMO IMATI NEŠTO ŠTO ĆE LIČITI NA VODU. DA SE PIJE NO NO. ARAPI ĆE PAMETNO INVESTIRATI PO SVETU I PITI KVALITETNU FLAŠIRANU VODU ILI ĆE VEĆ TEHNOLOŠKI KAO IZRAEL OD PIŠAĆKE DA PRAVE IZVORSKU MINERALNU VODU, BLAGO I VIŠE GAZIRANU.U SRBIJI ĆE BITI KAO U ONOM TUNELU SCENA IZ FILMA LEPI GRADOVI LEPO GORE. SAMO DA NAM BOG POŽIVI PLASTIKU, DA MOŽEMO DA VATAMO PIŠAĆKU.

Radoslav

19.08.2019. 15:33

Apsurdno ce da bude voditi rat za vodu kada zbog globalnog otopljavanja ona moze da ispari vec na izvoru. Nije rešenje unistavati drzave da se moze besplatno uzeti voda silom onome ko je ima. Rešenje je upravo ovo o čemu gospodja govori. Potrebno je sistematsko delovanje, informisanje, obrazovanje i vaspitanje i volja da razvijemo svest o tome koliko smo mi potrebni jedni drugima. Kao takvi jedino zajedno mozemo da opstanemo i spasimo planetu od posledica globalnog zagadjenja i otopljavanja.