ЗАСТАВА тзв. Косова вијорила се и у петак по подне на средњовековној тврђави и на остацима Цркве Светог Николе на Новом Брду, уверили су се репортери "Новости". Велики шатор који је постављен у среду у петак је склоњен. Није више било ни косовских снага безбедности које су претходног дана баш на остацима српског споменика културе изводили некакву вежбу.

Прочитајте још: Протест Епархије рашко-призренске због провокација Албанаца

Још једно фалсификовање историје и провокација Приштине било је и одржавање наводног дана тврђаве Артане у четвртак, како покушавају да преименују српске зидине Новог Брда.

Мештани овог места и околних села, у разговору са новинаром "Новости", коментарисали су у петак да нису ни знали за догађај на тврђави. Али, како је на узвишењу, видели су да се вијори плаво-жута застава самопроглашене државе.

Председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић потврдио је медијима у петак да нико није обавестио ову локалну самоуправу о постављању заставе и да су за цео случај сазнали из медија.

И мештани су били затечени новим испадом приштинских институција. Кажу, већ су навикли на провокације, али их узнемирава то што су у последње време учестале баш у Новом Брду и околним селима, где је већинско српско становништво.

Прочитајте још: СКРНАВЉЕЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ: Косовска застава на Новом Брду

- Све су нам ближе и освајају метар по метар - причају мештани села Прековце, које је најближе Новом Брду. - Испод саме тврђаве граде неколико мотела.

За један од ових објеката поједини тврде да припада брату Рамуша Харадинаја. Брине их, кажу, јер осим што им отежавају свакодневни живот, Албанци покушавају и да им присвоје светиње и споменике.

НЕМАЊИЋИ НИМАНИ, ОБИЛИЋ АЛБАНАЦ ПРИШТИНСКЕ власти штампале су својевремено материјале о "историјском наслеђу Косова", у којима су српске светиње назвали манастирима "византијско-косоварског стила", у којима су се молили "косоварско-албански хришћани". Покушали су и да Дечане, Грачаницу и Пећку патријаршију представе као "косовске културне споменике". Како српске светиње, тако присвајају и знамените Србе, па су тако Немањићи у косовској "новоисторији" постали албанска лоза Нимани, а Милош Обилић ни мање ни више него албански витез.

- Одувек се зна чије је Ново Брдо, али Албанци сада покушавају да испишу нову историју - рекла је у петак за "Новости" Соња Ивковић, новинарка из Новог Брда. - Провокације су учестале, а Албанци се све више приближавају Новом Брду.

Да Србима остављају све мањи простор уверевамо се и око саме тврђаве. На улазу је Албанац који је чува, код остатака цркве табла на албанском језику приштинског Завода за заштиту споменика, са најавом реконструкције, где је српска светиња представљена као катедрала, о чему су "Новости" већ писале. Стоји и пано са најавом "дана тврђаве" одржаног у четвртак. У подножју је неколико ресторана из којих трешти албанска музика. Нема много посетилаца. Затичемо тек двоје странаца, фотографишу, али нису вољни за разговор. Чувар не дозвољава прилаз тврђави, јер је ту, каже, зона радова и то оних које су недавно отворили Хашим Тачи и немачки амбасадор у Приштини. Тек што се тај скандал смирио, на темељу српске цркве одржана је римокатоличка миса.

- Застава са цркве ће вероватно бити скинута - кратко нам је у петак после подне одговорио чувар на албанском.

За ону која се вијори на тврђави, око 300 метара даље, није желео ништа да каже.

Приштина установила и обележила Дан тврђаве


Последње скрнављење српске средњовековне баштине, постављањем косовских застава, изазвало је бурне реакције на Косову и Метохији и у Београду. Епархија рашко-призренска затражила је хитну седницу Савета за спровођење и надгледање Закона о специјалним заштићеним зонама, и прекид свих незаконитих и провокативних активности на Новом Брду.

- Понашање косовских институција и римокатоличке бискупије директно нарушава међуетничке и међуверске односе и представља флагрантан пример злоупотребе културне баштине од посебног значаја за СПЦ и њених верских објеката у јефтине политичке сврхе - саопштено је из Епархије, уз најаву да ће се због провокација на Новом Брду обратити међународним институцијама и од њих затражити заштиту.

У ажурност међународних званичника не верује много министар спољних послова Ивица Дачић и каже да Србија може да их алармира, али они на такве провокације не реагују.

- У времену када су ти историјски споменици настали, Албанци су чинили изузетну мањину - рекао је Дачић. - Косово је тежило да се учлани у Унеско са циљем да културно благо Србије пређе у руке Албанаца.


Последњи "инцидент" на Новом Брду Министарство културе назвало је бруком:

- Никакве шарене тканине нејасног симболичког значења не могу да послуже другој намени него да обришу прашину векова са бисера српске средњoвековне духовности и европске и светске културне баштине. Мотиве за ово претцивилизацијско понашање можда треба потражити у дубоким вировима и тами варварске свести, која у недостатку сопственог, посеже за отимањем туђег културног наслеђа и идентитета.

ХОЋЕ ЛИ ОРЛОВЕ УМЕСТО КРСТОВА?

- ПОДСЕЋАМО Приштину да постављање заставе не значи и право својине над тврђавом у Новом Брду. Могли су ту заставу да пободу и на Месецу, али он и даље не би био њихов, као што ни тврђава у Новом Брду и Црква Светог Николе нису њихове - наводи Српска листа, у саопштењу достављеном медијима, додајући да ни овог пута "свилене уши међународних представника не чују апеле српског народа".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Ново Брдо никада неће бити "косоварски" споменик и запитао се да ли је следеће - "постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовековних цркава?".