У ОБНОВУ и опремање здравствених установа, који би требало да се заврше у наредене четири године, биће уложено чак милијарду евра, сазнају "Новости" у Канцеларији за јавна улагања. Директор Канцеларије Марко Благојевић открива да је овим пројектом обухваћено око 100 установа: од домова здравља до клиничких центара, у свим деловима Србије. У некима су радови завршени или се приводе крају, а у некима почињу или се припремају јавне набавке.

Прочитајте још:Вакцина против грипа боља и дупло скупља

У три службе КБЦ Земун: неурологији, поликлиници и педијатрији, завршетак радова се очекује на јесен. Благојевић каже да је само ова грађевинска инвестиција, не рачунајући медицинску опрему, премашила три милиона евра.

- У општим болницама у Лесковцу, Лозници, Горњем Милановцу и Специјалној болници "Матарушка бања" радови су у току - објашњава Благојевић. - Ради се комплетна реконструкција, и сада смо свуда у првој фази. Она, рецимо, у Горњем Милановцу подразумева спољне радове на фасади, замену столарије и крова, а у Лесковцу и Лозници комплетну реконструкцију појединих зграда у болничким комплексима.

Расписане су јавне набавке за обнову болница у Прокупљу, Смедереву и Сурдулици, а ускоро би требало да почну и набавке за болнице у Аранђеловцу и Врбасу, за Институт за јавно здравље у Краљеву, Дом здравља Нови Сад, у који ће бити уложено чак седам милиона евра, и ваљевски дом здравља, за који је вредност инвестиције три милиона евра.

Прочитајте још: Ко има право на бањско лечење?

- Водило се рачуна да се здравствени капацитети равномерно развијају у целој Србији - кажу, за "Новости", у Министарству здравља. - Није нам идеја да стварамо елитистичке болнице, него да свим становницима, без обзира на то где живе, обезбедимо једнако лечење.

Марко Благојевић објашњава да је у припреми пројектно-техничка документација за комплетну обнову још 18 општих болница.

- У свим установама које су у овом пројекту "идемо" на потпуну реконструкцију. Нећемо да "крпимо рупе", па да се за неколико месеци суочимо са истим проблемом. Ако прокишњава кров, урадићемо нови. Посла има да нисмо ни били свесни колико. Инжењери Канцеларије за јавна улагања су стално на терену, процењује се опште стање објеката и опреме. У многим установама лично сам се уверио да су толико старе и оронуле да се само захваљујући огромном труду запослених одржавају у прихватљивом стању.

На јесен би требало да почне обнова Клинике за неурохирургију КЦС, где се већ увелико ради на изградњи једне од две куле.

Нове собе у "Тиршовој"


- Крајем године или почетком следеће почеће и реконструкција Инфективне клинике КЦС, а у првим месецима 2020. године и Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" - каже Благојевић. - У Ургентном центру, на којем је урађена фасада, замењена столарија и адаптирано поткровље, у које су пресељене докторске собе, да би се на нижим спратовима обезбедили нови капацитети за пацијенте, радови се настављају. Ради се једно крило изнутра и доградња пријемног дела. То ће дуже да траје, јер УЦ мора несметано да ради.

Припрема се и изградња новог крила зграде Центра за радиологију и магнетну резонанцу КЦС, а проширење подразумева и набавку нових апарата.

- Набављена је опрема за Дечју клинику у Тиршовој, где ће на јесен бити отворено једно крило, затим део опреме за КБЦ "Др Драгиша Мишовић". И за Институт за гинекологију и акушерство у Вишеградској, Ургентни центар и неурохирургију КЦС набављени су нови апарати.


ПАСУЉ И КОШУЉА ЗА МИНИСТРА

ДВА и по месеца пре рока, у КЦС су завршени груби радови на изградњи нове зграде, што је, по грађевинским обичајима, у петак прослављено уз војнички пасуљ са кобасицом. За трпезу на плочи куле, са радницима је сео и министар здравља Златибор Лончар, којег су грађевинци даривали кошуљом.

У нову зграду са 12 спратова биће смештени Ургентни центар, 20 операционих сала, 300 болесничких кревета, 150 кревета интензивне неге, одељења за ангиографију и нуклеарну медицину и лабораторија. Предстоји реконструкција постојеће куле, а планирани рок за комплетан завршетак радова у КЦС је 6. август 2021. године.

Министар Лончар подсетио је да је завршен КЦ Ниш, али и да ускоро почињу радови на реконструкцији КЦ Војводина и КЦ Крагујевац:

- То је нова димензија Србије. Обећали смо то грађанима, пацијентима и људима који раде у здравству, и то остварујемо. Имаћемо потпуно нова четири клиничка центра.

Марко Благојевић


ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА РАДОВЕ

НОВАЦ за реконструкцију обезбеђен је углавном из кредита и буџета. Недавно је ратификован кредит Развојне банке Савета Европе од 200 милиона, обезбеђен је кредит од 54 милиона евра за градњу "Тиршове два", 430 милиона евра за КЦС...