БОКА ЋЕ БРАНИТИ СРПСКЕ КОРЕНЕ: У Савини потврђен став Тројичинданског сабора

В. ВУЈНОВИЋ

четвртак, 15. 08. 2019. у 14:39

БОКА ЋЕ БРАНИТИ СРПСКЕ КОРЕНЕ: У Савини потврђен став Тројичинданског сабора

Литургију је предводио митрополит Амфилохије Фото Митрополија црногорско приморска

Контроверзни закон о вероисповести одбачен и на другом црквено-народном сабору у манастиру Савина. Црна Гора хоће у ЕУ, а прописује конфискацију имовине

ПРЕДЛОГ закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, који је утврдила црногорска влада, безакоње је без преседана. Овај акт усмерен је на разарање једине истинске православне цркве у Црној Гори.

Овај став, афирмисан на великом Тројичинданском сабору одржаном у Подгорици, потврђен је у четвртак на скупу православних верника у манастиру Савина код Херцег Новог. Окупљање је одржано на дан преноса моштију архиђакона Стефана - славе Херцег Новог, а свету архијерејску литургију је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, заједно са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем и умировљеним владиком захумско-херцеговачким Атанасијем (Јевтићем).

Епископски савет Црне Горе са овог скупа је објавио и проглас којим Црква диже глас против контроверзног закона који предвиђа узурпацију црквене имовине и српске духовне баштине. Скуп је акламацијом подржао поруке Тројичинданског сабора одржаног у Подгорици, али и најавио одржавање великог црквено-народног сабора верника Боке которске.

"Венецијанска комисија још пре четири године изјаснила се да је конфисковање имовине забрањено. Званичан став ове комисије изражен кроз Мишљење поводом спорног предлога закона је да право власништва треба утврдити у за то предвиђеним поступцима, у складу са Европском конвенцијом и праксом Европског суда за људска права", каже се у прогласу који је прочитао новоизбрани игуман манастира Савина Макарије.

Епископи надлежни за простор Црне Горе упозоравају да се у земљи која стреми Европској унији предлаже закон који предвиђа конфискацију имовине, чиме се крши право на мирно уживање својине.

"Народ Боке которске, познајући своју историју, зна да су у Краљевини СХС, односно Југославији, области Црне Горе са Метохијом ушле у Зетску бановину, укључујући први пут и Боку. Однос који Влада Црне Горе буде имала према имовини Православне цркве српске у Боки и Црној Гори у наредном периоду определиће и одлуке Великог бокешког црквено-народног сабора који је у припреми", упозоравају владике.

У раду Сабора су, поред митрополита Амфолохија и епископа Јоаникија, и владике - милешевски Атанасије, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије, као и православно свештенство и монаштво Боке которске.


Марко Царевић, председник општине Будва, позвао је Бокеље на јединство, а у име Матице Боке говорио је председник Жељко Комненовић.

- Бока которска данас чува више од 70 одсто материјалног културног блага у Црној Гори и чувар је традиције српског православног бића. Актуелна власт у Подгорици решена је да се по сваку цену обрачуна са коренима, верском слободом, традицијом и духовношћу православног народа - рекао је Комненовић, и подсетио да се по ослобођењу 1918. Бококоторска епископија ујединила у СПЦ преко Патријаршије у Београду, а не преко Цетиња.


Креаторима "нових, опасних подела, које угрожавају опстанак нашег народа" Комненовић је поручио да народ Боке не пристаје да преда храмове и гробове предака атеистима и авантуристима, који се крију иза државе.

Сабору у Савини, поред свештенства, верног народа и представника друштвеног и политичког живота из Боке, присуствовао је и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.


УЈЕДИЊЕЊЕ

НА скупу на Савини указано је и на то да је Бока од 1870. до 1931. године имала засебну Бококоторску и Дубровачку епархију којој је заштитник био Свети Сава. Ујединила се у Српску патријаршију директно и наставила свој живот до спајања са Митрополијом црногорском 1932. године.

- Херцег Нови и Бокељи никада неће прихватити овакав закон о црквама. Он носи само негативне последице и води поларизацији иовако подељеног нашег друштва. Поносни смо што је, након Подгорице, наш град угостио други народни сабор - поручио је први човек Херцег Новог Стеван Катић.


ДАЧИЋ: ЖЕЛИМО БРАТСКЕ ОДНОСЕ

ЦРНА Гора је Србији најближа држава са којом жели да има блиске односе - поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

- Желимо братске и пријатељске односе, и у ономе што нас спаја и у ономе што нас раздваја - рекао је Дачић.

Овом поруком српски шеф дипломатије реговао је на најаве кривичних пријава црногорског Министарства културе против организатора и учесника концерта у Херцег Новом "За наше Косово".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Перо

15.08.2019. 15:01

било је супер бити на служби и слушати молитве

Горан

15.08.2019. 17:55

Васојевићи су српско племе, српски сој, део српског корпуса, мило цепа Црну Гору, не разумем тог комунисту, или ми је јасна коминтерновска логика. Мммммм

др Милан Лекић

15.08.2019. 18:36

Привид спокоја. После САД, промијењено је осмовијековно име цркве српског народа у Црној Гори. У САД, то је "Православна Црква у САД", а у Црној Гори, "једина истинска `Православна Црква у Црној Гори" - обе са великим "Ц". У овој другој, на челу је "архиепископ Цетињски" - иако сви Срби знају да само поглавар СПЦ може бити архиепископ и/или патријарх српски. Ускоро ће и СПЦ у БиХ, Хрватској и на Косову остати без придева "српски", а ове новодржаве добити своје посебне "Православне Цркве"...

др Милан Лекић

15.08.2019. 20:30

@др Милан Лекић - Савременици смо опасне акције деконструкције темеља јединствене СПЦ и то на велики празник осмовијековног трајања Српске цркве Светога Саве. У том обрачуну са Светосављем баш 2019. посебно је важан контекст пратеће симболике. Свети Стефан је заштитник државе Немањића, а за чин промене имена Српске цркве изабран је баш дан преноса моштију Првомученика. Овим чином су Немањићи и СПЦ измештени из Црне Горе - на дан и када је 2010. за првог црногорског краља крунисан Никола Петровић...

Др Милан Лекић

16.08.2019. 14:00

@др Милан Лекић - Извињење због грешке: Никола Петровића крунисан је 1910., а не 2010. године...