Чврсто држе волан и у трећем добу

К. М.

среда, 14. 08. 2019. у 21:02

Чврсто држе волан и у трећем добу

Илустрација / Depositphotos

Региону недостају професионални возачи, а фирме се све чешће ангажују пензионере

ПЕНЗИОНЕР из Србије са пуном 71 годином живота вози камион у Италији већ скоро две деценије и важи за једног од најодговорнијих и најбољих возача. Ово није животна прича, већ сада једино решење проблема са којим се суочава цео свет - мањком професионалних возача у транспорту, било робе камионима или путника у јавном градском превозу.

Млади возачи се све чешће одлучују за одлазак у иностранство, потврђује Неђо Мандић, председник Пословног удружења превозника робе у међународном друмском саобраћају Србије "Међународни транспорт".

- Пензионери су одавно за воланима и у транспорту, још када није било проблема са мањком возача - објашњава наш саговорник са вишедеценијским искуством у транспорту. - Многи од њих после стицања пензије одлазе да раде у иностранство, преко Словеније до Италије. На радним местима проведу још много година и могу се похвалити добрим зарадама, али и њихови послодавци добром услугом коју им они пружају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Млади у Србији више за Русију него за ЕУ

Глобални проблем недостатка професионалних возача уздрмао је и Србију, посебно после масовног отварања иностраних тржишта, али и после укидања обавезног уплаћивања бенефицираног радног стажа возачима. И док су почетком деведесетих сви имали обавезу да уплаћују бенефицирани радни стаж професионалним возачима било камиона или јавног градског превоза, данас то чине свега два или три транспортна предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

h

15.08.2019. 02:20

Висок протисак, дебели људи, распад брака, децу не видиш никад, неспавање.... Није ни чудно што им требају. Кад ће аутоматизација тог тзв занимања да помогне људима.

goran

15.08.2019. 09:09

da li je normalno da neko u 70 godina vozi kamion ? prvo da li je to bezbedno kakvi su refleksi coveku od 70 god? treba lekare koji im potpisuju da su zdravi trajno oduzeti licencu za rad. ja sam pristalica toga da kada odes u penziju nema vise posla ili vrati penziju . nek se malo gazde i ostali zapitaju sto niko nece da vozi u SRBIJI . sad iskijavaju poslodavci ono njihovo sta neces da radis za te pare ja dignem kamen.

Milan

15.08.2019. 22:50

Vozim u Nemackoj i imam 31 godinu moj otac je isto vozac kamiona tako da znam koje muke prestavlja ovaj nas posao . Ohrabrujem mlade momke da dodju ovde i rade jel koliko toliko ce biti postenije placeni nego kod nasih Srpskih gazda . Jednostavno platite pa ce vam ljudi sami doci .pozdrav

Миле Прогнозира

20.08.2019. 00:15

Sta ovome Goranu smeta 70 god.vozac jasam napunijo 70 pa vozim Po celoj Americi i Kanadi Bez problems.Mladi mnogo vise prave sudare i sl.Kod starih je iskustvo i paznja